Mirela Elena Adomnicăi, director executiv al AJOFM

Numărul contractelor de muncă suspendate ar putea creşte exponenţial

> Suspendarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor se face doar în conformitate cu dispoziţiile art. 52, alin. (1), lit. c) din Codului muncii

Mirela Elena Adomnicăi atrage atenţia agenţilor economici care înaintează documentaţii pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic destinată propriilor angajaţi să facă declaraţii pe propria răspundere în conformitate cu realitatea. Aceasta chiar dacă, în scopul uşurării procedurii, la data depunerii documentaţiei pentru acordarea respectivei indemnizaţii, nu se vor face verificări asupra veridicităţii celor declarate. Însă ulterior, odată cu revenirea la normalitate, cât şi pe fondul completării bugetului de asigurări de şomaj cu alocări din finanţări europene nerambursabile, toate dosarele vor fi revăzute şi verificate! De altfel, declaraţia falsă pe proprie răspundere intră sub incidenţa legii penale, iar în sarcina agenţilor economici în cauză se vor constitui debite care vor fi recuperate ulterior.

Reamintim că pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic către salariaţi, singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească angajatorii este aceea de a declara, pe propria răspundere, că au redus sau au întrerupt temporar activitatea din cauza epidemiei de coronavirus.

Directorul executiv al AJOFM Mirela Elena Adomnicăi subliniază că suspendarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor se va face doar în conformitate cu dispoziţiile art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53 din 2003 a Codului muncii.

Pentru perioada 16-31 martie 2020, începând cu 1 aprilie 2020, documentele se depun la AJOFM Suceava, pe adresa de email suceava@anofm.gov.ro, indemnizaţia fiind solicitată doar pentru perioada suspendării contractului de muncă. Mirela Elena Adomnicăi susţine că, în conformitate cu Registrul de Evidenţă Electronică a Salariaţilor, în judeţul Suceava erau suspendate peste 9.000 de contracte individuale de muncă, şi că pentru luna aprilie, cu plăţi care se vor face în luna mai, numărul suspendărilor ar putea creşte exponenţial.

Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, pe 1 februarie 2020, din judeţ, în REVISAL figurau înregistrate 132.358 de contracte individuale de muncă. Dintre acestea, 122.546 erau încheiate pe durată nedeterminată, iar 9.812 pe durată determinată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: