În prezenţa primăriţei Elena Nandriş

Consiliul Local a aprobat înfrăţirea municipiului Suceava cu Mahala, din Ucraina

>„Doamna primar este o vrednică luptătoare pentru apărarea românismului, una dintre cele mai proeminente figuri ale românilor din Regiunea Cernăuţi a subliniat primarul Ion Lungu >„Suceava este pentru mine ceva foarte, foarte aproape, suntem fraţi de sânge, iar fraţii întotdeauna vor fi fraţi” a spus oaspetele din comuna Mahala în plenul deliberativului

Consiliul Local a aprobat ieri, în şedinţă ordinară, acordul de principiu pentru înfrăţirea municipiului Suceava cu Mahala, comună din raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina. La şedinţă a participat însăşi Elena Nandriş, primăriţa din Mahala, care s-a arătat onorată de invitaţie, subliniind, în acelaşi timp, că se bucură nespus de mult de această iniţiativă a autorităţilor locale sucevene. Primarul Ion Lungu i-a urat bun venit, arătând că municipiul Suceava este înfrăţit cu oraşul Cernăuţi şi că s-a gândit la colaborarea cu Mahala după ce acorduri de înfrăţire cu această comună au mai parafat sectorul IV din Bucureşti şi municipiul Sibiu. Şeful municipalităţii susţine că, doar în acest mod, şi după ce Ministerul de Externe îşi va da avizul, Suceava va putea sprijini Mahala, inclusiv din punct de vedere financiar.

„Este un proiect la care am emoţii, prin care propun să ne înfrăţim de principiu cu comuna Mahala, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, pentru că trebuie să obţinem şi avizul Ministerului de Externe. Este o comună românească 100%, iar doamna primar este o vrednică luptătoare pentru apărarea românismului, una dintre cele mai proeminente figuri ale românilor din regiunea Cernăuţi” a spus Ion Lungu, menţionând că ceremonialul de semnare al acordului va fi semnat după sosirea avizului Ministerului de Externe.

Elena Nandriş a vorbit, în Consiliul Local, despre comuna Mahala, cu patru sate româneşti, două şcoli, patru grădiniţe, „în care, de la 2 anişori, copilaşii încep să înveţe limba română”, precum şi trei biserici româneşti şi două ambulatorii. Din păcate, din anul acesta, legislaţia din Ucraina „a mai luat o oră de română de la clasele mici”, râmând numai cinci lecţii de limbă şi literatură română. Potrivit primarului din Mahala, din 2023 se vor face reduceri de câte 20% pe an din orele de română, în schimb introducându-se ore de limbă ucraineană, „astfel că, în câţiva ani de zile, treptat, şcoala se va ucrainiza”. „Dacă statul României nu se implică, va fi o jale. Noi luptăm cât putem” a evidenţiat Elena Nandriş.

Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, pe sediul Primăriei comunei Mahala a fost arborat drapelul tricolor românesc, cu o stemă incluzând coroana lui Ştefan cel Mare, prima atestare documentară a aşezării datând din 1472, când domnitorul moldovean a întemeiat, pe malul stâng al Prutului, satul Ostriţa, actualul Mahala, „danie pentru Mănăstirea Putna”.

„Suceava este pentru mine ceva foarte, foarte aproape, suntem fraţi de sânge, iar fraţii întotdeauna vor fi fraţi. Eram chiar obligat să vin la dumneavoastră să vă rog să ne înfrăţim” s-a adresat celor prezenţi Elena Nandriş.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cu toată lumea se in frățește această primăria. Seamănă a cerseala ce face, zilnic!!! Umblă prin toată România și cere ajutor, prin școli, primarii, se distrează, e fff elegantă, ff luxoasă!!! Avem noi necăjiții noștri!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: