Dialog cultural-sportiv în spaţiul interetnic bucovinean

Căminul Cultural Bălcăuţi a găzduit în data de 29.11.2019 spectacolul „Dialog cultural-sportiv în spaţiul interetnic bucovinean”, eveniment din cadrul proiectului cu acelaşi nume – proiect de promovare a diversităţii etnice, culturale şi sportive realizat de Asociaţia Culturală „Kozaciok” din localitatea Bălcăuţi, judeţul Suceava. Au evoluat pe scenă următoarele ansambluri: Florile Guliei din Gulia – Dolhasca (minoritatea rromă), Mala Poiana din Poiana Micului (minoritatea polonă), Bukovinski Rozî din Rădăuţi (minoritatea ruşilor lipoveni), Kozaciok din Bălcăuţi, Stejărelul din Cajvana şi Zorile din Havârna, judeţul Botoşani.

Despre proiect, de vorbă cu iniţiatorul lui

Am discutat pe larg cu iniţiatorul proiectului, domnul profesor Petru Şoiman – un tânăr cu caracter puternic, voinţă, iniţiativă şi carismă. A schimbat în bine comunitatea locală prin proiectele în care s-a implicat de-a lungul timpului. Despre proiectul de astăzi afirmă că “…sunt bucuros că am reuşit să ajungem şi la etapa de spectacol din cadrul proiectului. Nu întâmplător am ales această dată de 29.11.2019, deoarece, după cum ştim cu toţii, a fost Ziua Bucovinei şi am încercat să corelăm această frumoasă sărbătoare cu o întâlnire a minorităţilor din judeţul Suceava; adică o parte din minorităţi, deoarece după cum bine ştiţi în Bucovina convieţuiesc unsprezece – douăsprezece minorităţi. A ţinut şi vremea cu noi şi astfel am reuşit, aici la Bălcăuţi, să ne întâlnim cu toţii şi să arătăm tuturor ceea ce avem noi mai frumos: propria identitate, prin tradiţie şi prin obiceiuri.”

 Povestea depănată de domnul profesor Petru Şoiman vorbeşte despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, despre toleranţă şi bună înţelegere: “Acest proiect îşi propune ca sportul şi cultura să fie cele mai bune metode de promovare a bunei convieţuiri interetnice. Dintre obiectivele proiectului amintim: organizarea de activităţi comune pentru reprezentanţii etniilor din ţinutul Bucovinei în vederea dezbaterii subiectului păstrării şi promovării tradiţiilor proprii precum şi în vederea identificării de oportunităţii de colaborare, socializare, cunoaştere prin activităţi culturale şi sportive; prezentarea elementelor de unicitate a tradiţiilor şi obiceiurilor fiecărei etnii şi prezentarea acestora publicului larg; dezbaterea subiectului păstrării şi promovării tradiţiilor proprii.”

 Scopul oricărui proiect este să ajute membrii grupului ţintă să îşi găsească rostul şi să crească. Domnul profesor Petru Şoiman ne prezintă care sunt rezultatele proiectului „Dialog cultural-sportiv în spaţiul interetnic bucovinean”:conştientizarea diversităţii culturale şi întărirea dialogului intercultural; promovarea educaţiei prin artă, sport şi cultură pentru un public mai larg; consolidarea şi promovarea istoriei culturale a minorităţilor; contribuţie la susţinerea diversităţii şi identităţii comunităţilor culturale, în special a minorităţii rrome.”

 Aflăm de la domnul profesor Petru Şoiman şi faptul că proiectul s-a finalizat şi cu o serie de achiziţii: “Proiectul este finanţat cu fonduri nerambursabile prin Programul naţional de dezvoltare rurală (PNDR). Valoarea totală a proiectului este de 10.823 euro, din care 1.082 cofinanţare privată a beneficiarului.

 Despre proiect, de vorbă cu autorităţile

 Despre importanţa proiectului a vorbit doamna director al Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, Secstilia Gherasă: “Cultivarea valorilor culturale reprezintă un deziderat, iar generaţiei tinere trebuie să i se ofere modele culturale, modele artistice pentru ca ulterior să le poată promova, să se poată raporta la ele. Domnul profesor Petru Şoiman a realizat o muncă susţinută alături de membrii Ansamblului Kozaciok, care reprezintă pentru localitatea Bălcăuţi un punct de reper în activitatea culturală pe care elevii noştri o îmbrăţişează şi ulterior o vor promova în comunităţile în care vor trăi şi vor munci.”

Domnul primar al comunei Bălcăuţi, Vasile Şoiman, l-a felicitat pe domnul profesor Petru Şoiman pentru efortul depus în derularea acestui proiect şi i-a asigurat pe toţi cei prezenţi de faptul că “…şi alte proiecte vor fi susţinute de primărie şi de către Consiliul Local.”

 Dialogul cultural iniţiat şi moderat de domnul profesor Petru Şoiman a mijlocit întâlnirea în caierul timpului a trecutului, prezentului şi viitorului.

 Urmează dialogul sportiv…

 LĂCRĂMIOARA GRIGORCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: