Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de noul prefect la câteva ore după instalarea sa în funcţie

Noul prefect al judeţului, Alexandru Moldovan, a fost nevoit să convoace, la câteva ore după instalarea sa în funcţie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta şi lua măsurile necesare ca urmare a două cazuri considerate grave, care s-au derulat în municipiul Suceava.

Este vorba despre intervenţia autorităţilor în cazul a două persoane care au acuzat probleme medicale după ce pe scara lor a fost efectuată o dezinsecţie şi cazul îndepărtării turmei de porci mistreţi care a năvălit în municipiul reşedinţă de judeţ.

Vă redăm mai jos comunicatul de presă remis redacţiilor după finalizarea şedinţei CJSU:

„După intervenţia în cazul persoanelor afectate de o acţiune de dezinsecţie pe scara unui bloc din municipiul Suceava, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava s-a întrunit în cadrul unei şedinţe Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu participarea prefectului Alexandru Moldovan, a inspectorului-şef al pompierilor militari, colonelul Costică Ghiaţă, a inspectorului-şef al IJJ Suceava, lt. col. Mihai Lungu, a directorului executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, şi a directorului executiv al DSVSA Suceava, dr. Dănuţ Corneanu. La şedinţă a participat şi reprezentantul firmei care a efectuat acţiunea de dezinsecţie, doctorul Constantin Ştirbu.

Reamintim că pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru preluarea a două persoane (un bărbat de 70 ani şi o femeie de 67 ani), care acuzau probleme medicale ca urmare a unor activităţi de dezinsecţie pe scara blocului. Echipajele s-au deplasat la locul intervenţiei cu două autoturisme de serviciu, o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, un echipaj CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear), un echipaj SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

 Cele două persoane au fost preluate de echipajele medicale şi transportate la Unitatea de Primire Urgenţe Suceava, pentru investigaţii medicale.

La locul intervenţiei au fost executate patru măsurători cu aparate specifice din dotarea autospecialei CBRN, nefiind înregistrate concentraţii de substanţă de dezinsecţie volatilă.

 Au fost ventilate natural şi artificial casa scărilor, subsolurile şi apartamentul unde locuiau cele două persoane afectate.

Dezinsecţia a fost executată de către o firmă specializată şi autorizată, iar insecticidul folosit a fost K-Othrine (pesticid autorizat).

 După ce s-a stabilit că în zonă nu există niciun pericol, proprietarii au revenit în locuinţe.

 În cadrul şedinţei s-a menţionat faptul că firma respectivă a fost auditată în cursul acestei săptămâni de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai IPJ Suceava, DSP Suceava şi ai DSVSA Suceava, care nu au identificat neconformităţi.

 De asemenea, s-au dispus măsuri cu caracter preventiv, care să asigure o relaţionare mai eficientă între operatorii care execută acest gen de lucrări şi instituţiile care au competenţe în gestionarea situaţiilor specifice.

 În acest sens, prefectul Alexandru Moldovan a dispus ca prin intermediul DSVSA Suceava să fie transmisă celor 56 de operatori autorizaţi din judeţ pe acest gen de lucrări recomandarea ca anterior executării lucrărilor de dezinsecţie/deratizare, aceştia să notifice ISU Suceava.

La punctul doi al şedinţei, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat relatarea intervenţiei din dimineaţa acestei zile, referitor la îndepărtarea turmei de porci mistreţi care a intrat în zona populată a municipiului Suceava.

Din expunerea inspectorului-şef al IJJ Suceava, a rezultat că acţiunea de îndepărtare a turmei de animale s-a făcut „fără ca populaţia să fie pusă în pericol.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: