La CN „Nicu Gane” Fălticeni, într-un proiect Erasmus+

Construind Neverland

În perioada 18-22 noiembrie Colegiul Naţional „Nicu Gane” a fost gazda activităţilor proiectului „Neverland… Make it real!” (Ne.M.I.R.), din cadrul Erasmus+. Scopul proiectului este de a cultiva spiritul civic al elevilor implicaţi prin participarea activă la scrierea unor „recomandări” pentru formarea unui stat ideal. Tinerii au şansa de a participa la ateliere de lucru, de a intervieva profesionişti şi împărtăşi opinii despre problemele socio-culturale ale ţărilor de origine, în vederea promovării egalităţii sociale. Proiectul a fost iniţiat de Liceo Statale „P.E. Imbriani”, Avellino, Italia şi are ca parteneri licee din Croaţia, Grecia, Spania şi, bineînţeles, România.

Atelierele de lucru din România, care au reunit elevi şi profesori din ţările partenere, au vizat dezvoltarea abilităţilor de lectură. Pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru, elevii au fost împărţiţi în echipe, încurajându-se astfel dialogul intercultural şi creativitatea.

Luni, 18 noiembrie, s-au scris primele pagini din povestea „Neverland… Make it real!” în România. Elevii români, coordonaţi de doamna Viorica Benţa, au pregătit pentru musafirii lor un mic spectacol, primindu-i cu un număr de dans specific ţărilor implicate. Nu au lipsit nici cântecele populare româneşti, grecii, croaţii, italienii şi spaniolii fiind invitaţi la horă. După festivitatea de deschidere, elevii străini au participat la un tur al liceului. Au avut astfel ocazia să asiste la câteva lecţii, prezentări şi experimente în laboratoarele şcolii. Tot în această zi, au fost vizitate şi principalele obiective culturale din oraş (Muzeul „Ion Irimiescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”), împreună cu primăria municipiului.

În ziua următoare, marţi, au început atelierele de lucru, coordonate de elevi şi profesori din liceu. Subiectul zilei a fost combaterea discriminării, elevii fiind angrenaţi în activităţi menite să cultive spiritul toleranţei. Aceştia au lucrat în echipe multinaţionale, fiind îndemnaţi să descopere raţionamentele din spatele diverselor tipuri de discriminare, în cadrul unor ateliere intitulate „Trenul european” (coordonat de eleva Iulia Moisii) şi „Reflecţii asupra inegalităţii sociale” (activitate coordonată de doamna profesoară Primăvara Benţa). Tot în această zi, fiecare echipă străină a prezentat câte o carte pe tematica discriminării. La finalul acestei activităţi, elevii au primit o ultimă sarcină, şi anume să deseneze o nouă copertă pentru cărţile prezentate. Desenele sunt expuse şi astăzi pe holurile liceului lângă C.D.I., împreună cu imagini din mobilităţile Erasmus.

Miercuri şi joi s-au realizat excursii educative în ţinuturile Moldovei. Elevii străini au fost vrăjiţi de frumuseţile mănăstirilor Gura Humorului, Voroneţ şi Moldoviţa, reuşind să observe o parte din datinile noastre. Fascinantă a fost şi vizita la Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”, în care chiar autoarea acestor fărâme de tradiţie a oferit un tur. Ziua de joi a fost dedicată oraşului Suceava, unde musafirii străini, alături de elevii români, au vizitat Universitatea „Ştefan cel Mare”, cu o oprire memorabilă la Observatorul Astronomic. Dintr-o excursie la Suceava nu putea să lipsească, bineînţeles, vizita la Cetatea de Scaun.

Activităţile s-au încheiat vineri, când au avut loc şi ultimele ateliere de lucru şi festivitatea de premiere. Unul dintre acestea a avut ca temă lectura imaginii şi a fost coordonat de domnul profesor Dorin Nistor. Elevii au identificat, cu acest prilej, elementele care contribuie la construirea mesajului unei imagini. Tema discriminării a fost aprofundată printr-o prezentare şi o dezbatere despre Holocaust, urmate de un spectacol pus în scenă de două adolescente din trupa de teatru „G.V. Birlic” (Denisa Hreamătă şi Sofia Opaiţ). La finalul activităţilor a avut loc festivitatea de premiere, în care fiecare elev şi profesor a primit câte o diplomă. Pozele şi zâmbetele au fost preludiul petrecerii de rămas bun. Elevii români au pregătit pentru musafirii lor o masă plină cu mâncăruri specifice, savurate pe un fundal muzical în ton cu atmosfera tradiţională, şi au mai încins câteva hore.

Presărând un strop de subiectivism, în calitate de participantă la proiect, consemnez că sâmbătă, 23 noiembrie, ne-am spus „rămas bun”, cu speranţa sinceră a unei revederi. Câteva lacrimi, promisiuni şi ultime poze au încununat despărţirea. Capitolul Ne.M.I.R – România s-a încheiat, dar continuă în sufletele noastre. La final, sperăm doar ca prieteniile şi amintirile noastre să sfideze timpul. Eu le doresc elevilor ce vin din urmă să profite de fiecare proiect educaţional, pentru că experienţele de acest fel constituie cărămizi importante în formarea lor.

ROBESCU-CERCEL ROXANA

(CN „Nicu Gane”, clasa a XII-a E)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI