Simfonie în alb

Ninge cu steluţe peste întreaga zare. Ninge pentru sănătatea şi setea neostoită a pământului dornic de belşug. Într-un ochi de lumină, memoria mă plimbă prin valul regăsirii clipelor care, cândva, îmi îmbrăcau necondiţionat atâtea dorinţe.

O imensitate albă a pus stăpânire peste tot. Sub o pleoapă, iarna ascunde frumuseţi, derulate apoi pe vastul ei ecran. Străjerul lui e frigul alb, care se perindă cu paşi abandonaţi uneori într-o adâncă reverie.

Închid pentru câteva momente ochii. Am senzaţia că fulgi mari şi pufoşi îmi alunecă pe gene, risipindu-le contururile. Mă uit apoi cu mirare cum se prind într-un dans numai de ei ştiut, tulburând privirea.

Natura i-a dăruit iernii bucurii din care vor răsări şi parfumuri, atunci când se va deschide larg poarta spre primăvară. Copii de diferite vârste, cu nerăbdarea zugrăvită pe obrajii îmbujoraţi, pot fi văzuţi în curtea şcolii, în parcuri, printre blocuri, oriunde spaţiul permite să-şi etaleze talentul şi imaginaţia. Construiesc oameni de zăpadă, costumaţi modern, desenează pe covorul alb chipuri din basme şi poveşti, dând frâu liber ideilor pline de neprevăzut.

După ce mai fură câte o rază de somn în amurg, locatarii temporari stau la sfat până-n noapte târziu, îngheţându-le nasul din ardei iute, iar unora accentuându-li-se ridurile rămase neretuşate în graba creatorilor. Trecătorii se opresc sau îi salută din mers, aruncându-le câte un zâmbet, semn că nu şi-au uitat copilăria. Printre ei timpul trece fără a fi luat în seamă. Doar vrăbii şi ciori, în nesfârşită căutare de sfadă, le tulbură liniştea. Curioase, le pipăie cu ciocurile mantile lor atrăgătoare şi par a le şopti ceva, ca un mister.

Ninge cu sărbători! E vremea colindelor! E vremea clinchetelor de clopoţei sărutând urările de sănătate şi belşug pentru un An Nou liniştit şi spornic! Sărbători care adună întru petrecere şi pe cei reveniţi acasă, chemaţi de dorul şi glasul rădăcinilor, de obiceiuri, legi nescrise statornicite prin tradiţie, dăinuite din moşi-strămoşi.

În păduri se aude din când în când câte un lemn trosnind, apoi câte un croncănit de pasăre suspendată în singurătate, dar şi alte semne că viaţa îşi urmează neîntrerupt cursul.

Din munţi şi de pe dealuri coboară pe furiş ca un hoţ gerul, încercând să îngheţe ecourile din văi. Ecouri cristaline sub care munca şi odihna se consumă în ritmul lor firesc.

Sănii alunecă în goana cailor, care scot pe nări conuri de abur gros. Altele, înşirate pe pârtii, dispar una după alta într-un iureş de veselie şi toate se petrec sub mâna dibace a vârstei.

Ţurţuri apar peste noapte pe la streşinile caselor sau pe la balcoanele blocurilor, prilej de joacă pentru unii tineri hâtri, dornici să-i sfărâme între degete, ca bomboanele „lunga” de altădată. O iarnă cu fruntea lipită de ferestre, cu privirile întinse pe acoperişuri, stă ca pe ace la vederea soarelui cu dinţi ferecaţi de fulgi poznaşi, aşteptând răbdător să-i şifoneze haina imaculată. Razele lui, într-un sărut între cer destrămat şi pământ, ţin în braţe şi acele fiinţe pentru care viaţa pare a rămâne, sporadic, sub cheie.

Aerul tare inoculează o senzaţie deosebită, un amestec de entuziasm tonic, anunţând prospeţimea şi încântarea zilelor. Imagini purtate şi pe fuiorul abia simţit sau mai aspru al vântului. Nu sunt o piedică în calea celor ce se cinstesc cu câte o ulcică de vin, când vorbele devin încet-încet cântec, în nopţile lungi, în care pot urca doar oameni, cu gândul.

Închipuirea îmi aleargă slobodă într-un decor de cristal, ispitită şi mângâiată de fire ascunse în mirajul încântător al iernii. O simfonie în alb, orchestrată de puterea divină, înşiră miraculos armonii îmbrăţişate pe aripi de nea.

Ninge liniştit. Ninge cu amintiri. Ninge cu speranţe!

EMIL SIMION

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: