O delegaţie de la USV a vizitat Universitatea Yunnan din China

> Cele două instituţii vor lansa programe de doctorat în co-tutelă şi vor derula mobilităţi pentru cadre didactice şi studenţi

 În perioada 18 – 23 noiembrie, o delegaţie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), din care au făcut parte prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, şi lector dr. Codruţ Şerban, coordonator al Serviciului de Relaţii Publice, Comunicare şi Imagine al USV, s-a aflat într-o vizită de lucru în oraşul Kunming, regiunea Yunnan, din Republica Populară Chineză.

Potrivit unui comunicat al USV, efectuată la invitaţia Universităţii Normale Yunnan şi susţinută de Starcrest Education Management Company Limited din China, partenerul USV, deplasarea a avut drept scop extinderea colaborării existente între cele două universităţi. Temele de discuţie au vizat, printre altele, pregătirea pentru semnare a unui acord interinstituţional care să includă şi programe de doctorat în co-tutelă, deschiderea unui program de studiu în limba chineză la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Suceava, sprijinirea acestui program cu trei lectori de limba chineză din cadrul Universităţii din Yunnan, precum şi derularea unor mobilităţi pentru cadre didactice şi studenţi între cele două universităţi.

Sursa precizează că, în contextul colaborării cu Universitatea din Yunnan, rectorul USV a fost invitat, în calitate de vorbitor principal, la Forumul Southwest Associated University, găzduit de partenerii chinezi. La ediţiile precedente ale forumului au fost invitate personalităţi marcante la nivel mondial, dintre îi amintim pe Muhammad Yunus, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, Christopher Pissarides, membru al Academiei Britanice, câştigător al Premiului Nobel pentru Economie, Chen-Ning Yang, câştigător al Premiului Nobel pentru Fizică, Justin Lin, economist de prestigiu, fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, sau Xu Yuanchong, câştigător al Premiului Internaţional Arctic Light Outstanding Literary Translation. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a fost primul rector din Europa invitat să susţină o prelegere în cadrul acestei manifestări, care a reunit peste 450 de participanţi – oficialităţi din regiunea Yunnan, rectori ai altor universităţi din regiune, cadre didactice şi studenţi –, fiind al 38-lea speaker din istoria forumului. Prelegerea susţinută de rectorul USV s-a intitulat „Spaţiul european al educaţiei – particularităţi şi oportunităţi”. Pe lângă aspecte legate de funcţionarea sistemului de învăţământ european şi a celui românesc, de dezvoltarea universităţilor antreprenoriale, de viitorul cercetării şi al agendei Uniunii Europene privind învăţământul superior, prelegerea a cuprins şi o prezentare a oportunităţilor de colaborare între universităţi din Republica Populară Chineza şi universităţi din Europa, respectiv USV, sub forma unor schimburi academice, în contextul în care, începând cu anul 2021, bugetul alocat mobilităţilor în cadrul programului Erasmus+ se va dubla.

Un alt eveniment deosebit de important la care au participat reprezentanţii USV a fost inaugurarea Sino-Euro Educational and Cultural Exchange Center, organism creat în cadrul Universităţii din Yunnan pentru a eficientiza colaborarea cu universităţi din Europa. Inaugurarea s-a desfăşurat în prezenţa oficialităţilor, a membrilor comunităţii academice, dar şi a altor reprezentanţi ai unor instituţii relevante pentru domeniul învăţământului superior din China, mai menţionează USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: