Cultivarea zmeurului galben în zona montană

 Zmeurul galben (Rubus idaeus) este un arbust fructifer cu fructul de culoare galben limoniu, foarte mult cultivat în grădinile fermierilor din întreaga zonă montană. Soiurile de zmeur galben cele mai des cultivate în livezile fermierilor din zona montană sunt: Cytria, Opal, Polca, Cayuga şi Bucovina. Aceste soiuri de zmeur găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate în zona montană pe solurile luto-nisipoase, pietroase, cernoziomice şi brun-roşcate de pădure, cât şi pe solurile foarte bine lucrate, permeabile, bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-estică. Zmeurul galben se înmulţeşte prin puieţi, butaşi şi prin altoire.

Lucrările care se pretează în perioada de vegetaţie la cultura zmeurului galben sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, efectuarea de praşile manuale şi întreţinerea terenului liber de buruieni în jurul plantelor, efectuarea tăierilor de corecţie şi de fructificare, tutorarea, legarea şi conducerea zmeurului pe spalier, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente la această oră pe piaţa agricolă montană şi recoltarea fructelor în perioada iulie-septembrie. Cele mai păgubitoare boli ale zmeurului galben sunt: cancerul bacterian al rădăcinilor, putregaiul cenuşiu, făinarea, septorioza, antracnoza, rugina, pătarea brună violacee şi cancerul lăstarilor. Dăunătorii care atacă cel mai frecvent cultura zmeurului galben sunt: păduchele din San Jose, musculiţa galicolă şi gândacul zmeurului. Aceste boli ale zmeurului se vor trata cu ajutorul fungicidelor: Dithane, Bravo, Alliete, Bumper. Dăunătorii se vor combate cu ajutorul insecticidelor: Fastac, Calypso, Mospilan, Reldan şi cu Confidor.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că zmeurul galben are foarte multe efecte terapeutice. Fructele proaspete ale zmeurului galben se folosesc în domeniul medical în tratarea bolilor digestive cum ar fi: diaree infantilă, arsuri, ulcere gastro-intestinale şi duodenale, pancreas, tuse, bronşită etc. Siropul din fructele de zmeur este un excelent remediu pentru tratarea bolilor cardiace, a conjunctivitei, asteniei, eczemei şi a bolilor de piele în general.

Fructele de zmeur sunt foarte mult solicitate pe piaţa agricolă românească şi europeană, deoarece sunt foarte gustoase şi hrănitoare, fiind utilizate la obţinerea marmeladelor, a îngheţatelor, a vinurilor aromatice şi a vermuturilor, a lichiorurilor şi a sucurilor pasteurizate. Fructele în stare proaspătă se consumă ca desert sau ca medicament înainte de fiecare masă, câte 200-300 grame pe stomacul gol. Frunzele proaspete de zmeur se consumă în supe de verdeţuri în amestec cu frunzele de mur, urzică, bănuţei şi pătlagină. Cercetările naturiste ne relatează că florile şi frunzele zmeurului galben se folosesc sub formă de infuzii prin comprese aplicate pe pleoape în cazul conjunctivitei sau în tratamente contra tusei, răcelii, gingivitei şi a abceselor dentare.

Ceaiul din frunzele şi din mugurii de zmeur reglează activitatea oaselor. Tinctura preparată din mugurii de zmeur este folosită în tratamentele pentru chist ovarian, fibron uterin etc. Extractul din mlădiţele de zmeur previne îmbătrânirea. Fructele zmeurului se mai folosesc în industria farmaceutică la prepararea şi la combaterea anghinei pectoral, amigdalitei, dezinteriei etc. Zmeurul galben conţine vitaminele C,B1, B2, D, P, PP şi beta carotenul. Sărurile minerale prezente în fructele de zmeur în proporţie de 4-5 grame la litru, constituie materialul de bună funcţionare a organismului uman pentru nervi şi vase de sânge. Datorită efectelor terapeutice deosebite şi a productivităţii ridicate zmeurul galben este un arbust fructifer foarte rentabil din punct de vedere economic, care merită să fie cât mai mult extins în grădinile şi în livezile fermierilor din toată zona montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: