Întâlnire între generaţii

Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi comandantul instituţiei, colonel dr. Romeo Aurelian Popovici, l-au vizitat pe colonel în retragere Zavati Constantin, absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare”.

Domnul Zavati Constantin este absolvent al liceului, promoţia 1942, pe vremea când acesta funcţiona la Cernăuţi, colegiul câmpulungean continuând tradiţiile Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, înfiinţat la 25 noiembrie 1924.

Colonel (r.) Zavati Constantin s-a născut la data de 7 iulie 1923 în judeţul Bacău şi a absolvit liceul militar cu gradul de plutonier major. A urmat Şcoala Militară din Gross Born, Germania – actualmente în Polonia – şi a fost trimis pe front, unde a condus lupta terestră dintr-un observator aflat la înălţime. A absolvit Facultatea de Chimie din Iaşi şi a publicat şapte cărţi, obţinând şi Premiul Ligii Scriitorilor din România pentru trei volume de memorii şi mărturisiri. De-a lungul vieţii a fost onorat cu mai multe distincţii militare, iar cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, comandantul Componentei Operaţionale şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre i-a conferit Emblema de Merit „Partener pentru Apărare”, clasa a III-a. Domnul Zavati nu a putut participa la festivitate pentru a fi decorat, dar în cadrul ceremonialului militar s-a transmis mesajul înregistrat al acestuia. Domnul profesor Zavati a demonstrat un ataşament faţă de spiritul ştefănist al instituţiei, fiind interesat în permanenţă de tot ce se întâmplă cu elevii colegiului. Din acest considerent, comandantul colegiului, împreună cu două eleve, i-a făcut o vizită veteranului de război oferindu-i personal emblema.

Profesorul Constantin Zavati a împărtăşit din memoriile sale elevilor militari câmpulungeni, iar o parte dintre acestea au fost publicate în numărul omagial al Revistei „Muşatinii” a colegiului: „Parcă ieri intrasem pe poarta Liceului Militar «Ştefan cel Mare» din Cernăuţi, în ziua de 15 septembrie 1939… Am reuşit să ne integrăm în regimul cazon. Ce uşor au trecut 8 ani! Am legat prietenii, ne-am dezvoltat psihic şi fizic, am primit baza culturii generale de mai târziu şi ne-am pregătit bine pentru viitoarea carieră militară”.

Întâlnirea dintre generaţii a reprezentat un bun prilej de conştientizare în rândul elevilor Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a valorilor şi principiilor ştefăniştilor de altă dată.

 GEORGIANA LUPU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: