Conştiinţa este calea eliberării de durere, boală şi frustrare

Dacă oamenii s-ar cunoaşte mai bine sau ar şti cine sunt cu adevărat, viaţa lor ar deveni o bucurie, o celebrare a dragostei şi a iubirii, a compasiunii, a toleranţei. Dar pentru că ei nu cunosc bine cine sau ce sunt cu adevărat sau nu doresc să se cunoască sau nu ştiu cum să ajungă la adevărata lor natură, viaţa oamenilor este cu multe „probleme”, este apăsătoare, cu sănătate precară, cu multe boli. Viaţa, ca cel mai mare dar dat nouă, oamenilor, fără niciun merit evident, cel mai scump şi nepreţuit dar, este, de cele mai multe ori, irosită în zadar, în goana după împliniri materiale, adică după lucruri efemere, după iluzii. Când, apoi, se întâmplă să-şi dea seama că ceva nu mai merge bine, este deja târziu. Când nu mai au ce vedea bun şi luminos, plini de dezamăgiri şi aşteptări neîmplinite, unii dintre oameni îşi dau seama că este prea târziu.

Vestea bună este că îşi pot schimba viaţa, chiar acum, înspre bine, numai să dorească să ştie cine sunt cu adevărat, ce bogăţie au în interiorul lor, şi cunoscându-se mai bine ar rezolva rapid aşa numitele „probleme”. Cum? Ar trebui să ne întrebăm mai des cine sau ce suntem de fapt, de ce suntem pe acest pământ, care este scopul nostru ca oameni şi care ne este menirea în viaţa aceasta ce ne este dată, să ne întrebăm cine ne creează „problemele”, de ce apar. Aşadar, de unde apar aceste neajunsuri? Egoul, mintea creează mereu „probleme”, mintea îi ţine pe oameni în robie şi nu le permite să acceadă la adevărata esenţă a vieţii lor, la adevărata bogăţie interioară a lor. Sunt prinşi într-un nesfârşit dialog cu propria minte, cu teluricul, un dialog permanent care nu le mai lasă timp să mediteze, să se roage şi să transcendă starea de inconştienţă. Identificarea cu gândurile secătuieşte puterea de cunoaştere adevărată, de cunoaştere a realităţii şi a sensului adevărat al vieţii. Apare o întrebare firească: cum pot eu să funcţionez fără minte, ce se întâmplă dacă renunţ la ea? Da, veţi putea funcţiona şi mai bine (deşi pare paradoxal) şi cu mai multe realizări, fiindcă tot ce faceţi este din esenţa profundă a omului, din înţelepciunea şi din realitatea adevărată a omului. Tot ce face omul ar trebui sa fie în concordanţă cu planul lui Dumnezeu, cu divinitatea, cu Universul.

Mintea este un atribut foarte important pentru om şi pentru activitatea lui de zi cu zi, dar trebuie folosită raţional, ca să nu-i permitem să preia controlul. Odată ce preia controlul, apar „problemele”, mintea este un ghem de gânduri, de idei care nu se mai termină. Dacă îţi observi mintea, ea renaşte dorinţe la infinit, ba una, ba alta, fără să se mai termine. Dorinţele şi argumentările, dialogul permanent dintre minte şi om nu-i mai dau acestuia din urmă timp să se liniştească, să reflecteze referitor la cine este el şi care este scopul acestei vieţi atât de scurte, care ne este dată pe Pământ. „Cunoaşte-te pe tine însuţi” era scris de mii de ani pe „poarta” şcolii de spiritualitate a lui Socrate (470 î. Hr.-399 î. Hr.). Iar noi ce facem? Suntem gata să ajungem pe Marte, pe alte planete, explorăm munţii şi adâncurile mărilor şi oceanelor, am fi în stare să explorăm şi iadul dacă am şti unde se află, dar nu facem şi nu avem timp pentru o excursie mică în interiorul nostru care este atât de aproape. Este aici! Intră şi cunoaşte-te! De ce este foarte important să te cunoşti? Fiindcă este scopul vieţii pe Pământ, fiindcă această cunoaştere te face mai puternic, mai sănătos. Nu mai eşti expus zecilor de boli şi stări de rău. Nivelul tău de conştiinţă creşte. Conştientizarea creşte vibraţia omului, o vibraţie subtilă care este însă percepută de Univers. Conştiinţa este totul, este numele oamenilor adevăraţi. Ce altceva am putea fi decât Conştiinţă? Ea pătrunde în toate structurile corpului fizic, în toate sistemele, în toate celulele şi rămâne prezentă. Conştiinţa înlătură boala şi starea de rău. Omul conştient de sine este cu adevărat un om sănătos, puternic, iubitor şi plin de viaţă, plin de compasiune faţă de semenii lui, este plin de iubire, de dragoste de tot ce îl înconjoară, de pom, de pasărea ce zboară în largul cerului, de furnica ce se mişcă jos pe pământ. Omul conştient radiază lumină, compasiune. Cum ar putea să facă rău aproapelui său? Când este conştient, el se vede pe sine. Oriunde ar merge şi ar privi, orice ar face, este calm, liniştit, împăcat cu sine şi cu toate, lucrurile merg aşa cum trebuie să se împlinească. Viaţa lui este o bucurie permanentă, este plină de evlavie, smerenie, este plină de mulţumire, recunoştinţă şi iertare.

O altă problemă a cunoaşterii de sine a omului este identificarea cu corpul fizic. Acesta este o „maşinărie” foarte complexă, conţinând miliarde de celule vii, care funcţionează perfect. Într-o secundă se produc milioane de reacţii chimice fără niciun zgomot. (Dacă am construi o uzină care să producă aceste reacţii, ar trebui o suprafaţă de 40 kmp, iar zgomotul produs ar putea fi auzit de la o distanţă de 100 km). Corpul fizic are inteligenţa sa, este o casă temporară perfectă, este mereu în schimbare şi reînnoire. La fiecare două săptămâni, se schimbă complet toate celulele, însă doar conştiinţa menţine viaţa în întregul corp fizic, care doar trebuie alimentat şi îngrijit. Cea mai importantă atenţie trebuie însă să-i fie acordată bogăţiei noastre interioare, sufletului şi divinităţii din interiorul nostru. La un anumit grad de conştientizare de sine, conştiinţa se cunoaşte pe ea însăşi, putând să se exprime în viaţa omului, să-l ridice la un nivel mai înalt de autocunoaştere şi de dezvoltare spirituală. Tot ce ar face omul, toate acţiunile lui, toată activitatea lui este conştientă sau aproape conştientă, este o stare de prezenţă intens conşientă, de nondualitate, când omul a devenit una cu Dumnezeu, împlinindu-se astfel planul lui Dumnezeu.

Cât adevăr exprimă Eckart Tolle în cartea sa „Puterea prezentului”, spunând despre conştiinţă că este calea eliberării de durere şi de boală. Un om conştient este un om sănătos, un om inconştient este un om bolnav, un om conştient este un om plin de viaţă şi celebrează viaţa, un om inconştient îşi iroseşte viaţa, un om conştient iradiază lumină, dragoste şi iubire, este împăcat cu sine, un om inconştient este plin de ură, anxietate şi răutate.

Ar trebui ca mai des să vorbim despre conştiinţă în şcoală, la liceu, la facultate, în universităţi, în societate, la tv şi la radio. În felul acesta se va ridica nivelul de conştientizare al oamenilor, ajungându-se pe un plan mai ridicat al relaţiilor între semeni. Legăturile vor deveni mai curate, mai sincere, mai înalte. Cum ai putea să faci rău semenilor tăi când eşti conştient de ceea ce eşti cu adevărat? Conştiinţa este eternă, nemuritoare, indestructibilă. Conştiinţa este înţelepciune: trebuie doar să permitem acestei profunde înţelegeri să se exprime, să pătrundă în activitățile noastre de toate zilele.

Aşadar, cum ne eliberăm de durere şi stare de rău? Numai conştientizând starea aceasta de boală. Să nu ne identificăm cu durerea care apare într-o zonă a corpului fizic, doar să o localizăm şi să îi permitem conştiinţei noastre interioare să scadă intensitatea durerii, s-o diminueze până la dispariția ei totală. Ce se întâmplă dacă ne identificăm cu durerea? Ea se amplifică. Cu cât mai multă atenţie dăm durerii, cu atât mai mult ea se amplifică şi se răspândeşte în corpul fizic. Cu cât mai repede localizăm şi conştientizăm durerea, cu atât ea se va micşora şi în scurt timp va dispărea cu totul.

Cunoscutul proverb care spune că într-o casă luminată hoţii nu îndrăznesc să intre exprimă cel mai bine necesitatea ca omul conştient să fie alert şi prezent pentru a deveni sănătos. Omul inconştient este bolnav şi, mai ales, disperat.

Aşadar, conştiinţa reprezintă calea eliberării de durere, de boală şi frustrare.

 Dr. A. BUZĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: