Comunitatea şi-a sărbătorit vârstnicii

 Aşa a vrut bunul Dumnezeu ca marţi, 1 octombrie a.c., să fie o zi deosebită. Temperatură de vară, cer senin şi soare orbitor, care mângâia cu razele sale pe cetăţenii care se plimbau pe străzile municipiului Rădăuţi. Parcă pe trotuarele oraşului era mai multă lume ca de obicei, doar aşa era normal în ziua în care se sărbătorea „Ziua Internaţională a Oamenilor Vârstnici”. Deşi adunarea Generală a ONU fixase ca această zi să se numească aşa, eu i-aş fi pus numele de „Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice.”

În acest an, sub egida Primăriei Rădăuţi şi-au dat mâna SCLRB, CARP „Speranţa” Rădăuţi, casa de cultură şi Filiala Rădăuţi a ANCMR. Şi, prin desfăşurarea acestui program, au dovedit că organizarea a fost merituoasă.

Prezentatorul manifestării, şi unul din artizanii conceperii programului, col. (r.) Păunel Andruşceac, consider că şi-a făcut cu prisosinţă datoria pentru care a fost delegat. Acesta, în faţa spectatorilor, care umplut până la refuz sala de spectacole a casei de cultură, a prezentat fiecare interpret individual şi fiecare formaţie artistică, despre fiecare spunând câteva cuvinte. A anunţat că spectacolul este compus din trei părţi.

În prima parte, primarul Nistor Tătar, împreună cu suita sa, însoţit şi de un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Gh. Popadiuc”, încărcaţi cu braţe de flori, pe care le-au oferit colocatarilor de la căminul de bătrâni şi-au susţinut în faţa lor un scurt program artistic. Primarul şi însoţitorii săi i-au felicitat pe aceştia şi le-au urat sănătate multă. Apoi colocatarii căminului au luat parte la o masă festivă, bucurându-se de bucatele aflate pe mese.

Momentul al doilea s-a desfăşurat la casa de cultură. Întâi au fost prezentate alocuţiuni de către ing. Nistor Tătar, primarul municipiului, profesorii Petru Bejinariu şi Gheorghe Dolinski, Frunză Mihai, fost primar al municipiului, Mişu Gafencu, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Pensionari a PSD, şi col. (r.) Simion Sticleţ, vicepreşedinte al ANCMR. Toţi vorbitorii au semnalat importanţa acestei zile şi au urat multă sănătate tuturor, nu numai vârstnicilor, care au o datorie morală pentru tineretul de azi. Domnul Mişu Gafencu a reliefat ce binefaceri ne-au adus guvernanţii de azi. Domnul Sticleţ ne-a îndemnat ca, la ieşirea din sală, să luăm şi mesajul pe care ni l-a transmis doamna prim-ministru.

A urmat programul artistic prezentat de elevi ai şcolilor gimnaziale şi ai colegiilor din oraş, precum şi de Clubul Copiilor şi elevilor Rădăuţi, de membrii CARP „Speranţa” Rădăuţi.

Manifestarea a fost deschisă de Denis Strugari din clasa a VII-a , care-a interpretat la pian „Concert în stil Mozart-George Milles” şi „Canon” de Philip Keven. A urmat Daria Magdici, clasa a IX-a, care a interpretat la vioară „Dans ţărănesc” de C. Dumitrescu şi „Balada” de C. Porumbescu, fiind acompaniată la pian de Beatrice Strugari.

Corul „Prietenii muzicii”, condus de prof. Laurian Abălaşei, a prezentat un moment folk cu piese din repertoriul lui Mircea Baniciu şi Vasile Şeicaru, precum şi trei piese corale. O surpriză mare a constituit-o intonarea „La mulţi ani!”, momentul în care asistenţa s-a ridicat în picioare şi chiar spectatorii au cântat cu elevii de pe scenă.

A urmat evoluţia celor de la Clubul Copiilor şi Elevilor Rădăuţi, care au prezentat două piese cu grupul folk; un solist la vioară şi unul la pian au prezentat piese din repertoriul clasic. De menţionat este faptul că Daniela Patraş a fost acompaniată la pian de prof. dr. George Mucea. Şi-au încheiat evoluţia cu o suită de jocuri populare româneşti.

Domnul Ion Burciu nu putea lăsa să scape un asemenea prilej şi să nu-şi etaleze talentul de recitator, mai ales că a adus în faţa publicului poezia „Ulciorul” din lirica arabă.

Un moment deosebit, tot aplaudat mult a fost şi momentul în care doamna Ionela Popescu-Şerban, recunoscută interpretă de muzică populară şi doamna Iuliana Loghin au interpretat câte trei melodii de muzică populară de fiecare.

Spectacolul a fost încheiat la superlativ de corul de cameră al CARP „Speranţa” Rădăuţi (Ana Marcu – preşedinte), condus de maestrul Gheorghe Dascăl, care a interpretat 7 piese: „Imnul Europei”, „Ştefan, Ştefan, domn cel Mare”, „Basarabia”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Asta-i România!”, „Trezeşte-te, române!” şi „Horă cu strigături”. Soliştii corului au fost doamna Floriţa Abageru şi domnul Ghiţă Aga. Acesta a mai interpretat singur melodiile: „Pentru mama”, „Sunt român din Bucovina” şi „Să rămân tânăr cum sunt”.

Demn de menţionat sunt numele celor care-au evoluat pe scenă: de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” (prof. Florin Herghelegiu), Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta”, „Colegiul Naţional „E.Hurmuzachi”, Clubul Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi, Casa municipală de cultură şi CARP „Speranţa” Rădăuţi.

Nu trebuie uitat faptul că ne-au fost asigurate condiţii excelente pentru desfăşurarea spectacolului. Mă gândesc la sala curată şi luminată, la asigurarea sonorizării.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: