Un frumos act de cultură la Pojorâta

> Oaspeţi au fost creatori literari din zonă

 Comuna Pojorâta este cunoscută în ţară nu numai prin pitoreasca sa aşezare, prin frumuseţile sale naturale, prin importanţa sa ca mic centru industrial, ci şi prin viaţa sa spirituală. Deseori pot fi urmărite la posturile de televiziune formaţiile sale artistice care duc mai departe, prin port şi joc popular, tradiţiile rămase aici din străbuni. Sunt organizate multe activităţi culturale din Bucovina, dar şi la nivel naţional, aceasta şi prin faptul că Primăria şi Consiliul Local sunt structuri responsabil implicate în desfăşurarea unor acţiuni culturale. Primarul comunei, ing. Bogdan Codreanu – căruia probabil şi mama sa, prof. D. Codreanu, care a condus ani mulţi activitatea căminului cultural, i-a transmis dragostea pentru cultură, pentru tradiţii – este unul dintre animatorii vieţii culturale a localităţii. Căminul cultural al comunei, prin acţiunile care se desfăşoară aici, a devenit un adevărat centru de cultură din zonă.

De data aceasta, le-au fost oaspeţi membrii Cenaclului literar „Ţara de Sus” din Câmpulung cu invitaţi din cenaclurile „Ţara Dornelor” din Vatra Dornei, „Nectarie” din Vama, precum şi creatori literari din Gura Humorului şi alte localităţi ale judeţului, întâlnirea fiind prilejuită de lansarea volumului de versuri „Străinul din oglindă” şi a ediţiei revizuite a volumului „Ah!”, autor talentatul fiu al satului, înv. Valerian Bedrule.

 După ce a urat bun-venit participanţilor, primarul a amintit că acum 10 ani autorul V.B. şi-a lansat volumul de debut „Ah!” în prezenţa unor oameni de seamă precum acad. Nicolae Dabija şi Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi, editoarea Rodica Lupu şi alţi oameni de cultură de seamă. Aşadar, ca o cinstire a creatorului local, în organizarea excelentă a Primăriei şi Consiliului Local, această activitate se consideră aniversară.

Cenaclul „Ţara de Sus” din Câmpulung, al cărui membru este şi Valerian Bedrule, şi-a organizat şedinţa de lucru de la început de lună aici, la Pojorâta, având drept scop lansarea volumelor amintite, acţiune la care au participat şi membrii ai cenaclurilor literare din Vatra Dornei, Vama, precum şi creatori din alte localităţi.

 Analizându-i minuţios creaţiile, poeta Luminiţa Ignea a scris în paginile cotidianului „Crai nou” despre creaţia lui Valerian Bedrule, caracterizându-l ca pe un „poet unic în lirica românească”. Prezentatorii şi vorbitorii care au urmat au confirmat aceasta.

Prof. dr. Luminiţa Ţaran din conducerea Cenaclului „Ţara de Sus”, care a moderat întreaga acţiune, şi-a întărit aprecierea prin cele scrise în iunie 2018 de regretatul George Bodea (pentru care asistenţa a păstrat un moment de reculegere), referitoare la versurile din volumul „Străinul din oglindă”: „Mi-a atras atenţia la primul contact cu textele plachetei constanţa stilistică, adică faptul că poetul are o voce distinctă, chiar dacă s-ar putea vorbi şi de rostul modelator al unor maeştri, mă gândesc în primul rând la Ion Barbu, dar şi la unii care au mai încercat din când în când să meargă pe urmele lui”.

O analiză minuţioasă a volumelor lansate a făcut-o prof. Ioan Popoiu, autor în primul rând al unor cărţi istorice, dar şi sensibil poet. Acesta îl defineşte pe Valerian Bedrule ca pe un poet nonconformist care îşi „defineşte stilul printr-un concept ideatic”, caracterizându-l ca pe un „spirit interiorizat, care prin tot şi oricum ar scrie, rămâne poet adevărat”, „nu se joacă cu cuvintele, ci le gândeşte” (n.n.).

Doamna Paraschiva Abutnăriţei, care se referea în primul rând la volumul „Cu fluturi în călcâie”, îl caracterizează pe Valerian Bedrule ca pe un poet matur, cu o cultură vastă, care în tot ce scrie dovedeşte respectul pentru înnobilarea cuvântului. „În scrierile sale – spunea dânsa – ne atrage atenţia timpul, care se desfăşoară între solstiţii şi echinocţii…”. Atât Ioan Popoiu, cât şi Paraschiva Abutnăriţei şi-au exemplificat spusele prin citarea mai multor versuri din scrierile poetului.

Toţi cei care au luat cuvântul i-au analizat în acelaşi spirit opera. Vasile Ursachi, Nicolae Marcel Flocea, preşedintele Cenaclului „Ţara de Sus”, Alina Andruhovici, Ioan Mugurel Sasu, preşedintele Cenaclului „Nectarie”, A. Ignătescu, Luminiţa Ignea, Elisabeta Costan, fosta profesoară a poetului şi alţii, au scos în evidenţă valoarea scrierilor sale. „Valerian Bedrule nu este un poet facil la prima lectură, dar după ce-i înţelegi mesajele, eşti în câştig” (A.I.). „Chiar dacă se apropie de iconari sau de alte grupări literare, V. B. rămâne un poet unic” (L.I.)

Numeroasa asistenţă s-a delectat şi cu cele dedicate de vorbitori prin metafore (V. Ursache), prin catrene (Gh. Solcan), printr-o interesantă parodie realizată după cuvinte din opera lui V.B. (T. Nistiriuc), prin versurile cu dedicaţiei ale Anei Andronicescu, C. Simirea şi C. Răescu ş.a.

Momente deosebite, emoţionante, ne-au oferit actorii Lucian Dragotă, fiu al Câmpulungului, venit de la Sibiu, şi Constantin Tiron, preşedintele de onoare al Cenaclului „Ţara de Sus” şi preşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din vechiul ocol al Câmpulungului „Voievozi de obcină”, care au recitat din creaţiile lui Valerian Bedrule şi din creaţiile proprii.

 Un moment muzical de excepţie ne-au oferit, la nai, prof. Romeo Grosu de la Clubul Copiilor Câmpulung şi fiica sa Teodora Ştefana Grosu, elevă în ultimul an la Colegiul de Artă din Suceava, acompaniaţi fiind la acordeon de prof. Daniel Sabie.

Autorul le-a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături la apariţia volumelor publicate, sponsor principal fiind Primăria Pojorâta. De altfel, toţi cei care au luat cuvântul i-au mulţumit primarului ing. Bogdan Codreanu şi Consiliului Local pentru modul în care au organizat această manifestare culturală de neuitat.

Foto: FLORENTIN MAFTEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: