Deputatul PNL Dumitru Mihalescul cere ministrului Sănătăţii să explice soluţia pentru criza citostaticelor

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a solicitat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să răspundă mai multor întrebări privind soluţionarea crizei medicamentelor citostatice.

„Absenţa medicamentelor citostatice cu care se confruntă pacienţii din România nu reprezintă o criză cu totul inedită. Dimpotrivă, este al treilea an consecutiv în care criza acestui tip de medicamente ajunge la cote alarmante şi pentru unele categorii de citostatice criza este aproape permanentă” a arătat Mihalescul.

El îi atrage atenţia ministrului că pentru a rezolva parţial această criză ea a decis ca, pentru un termen de 6 luni, să fie suspendat exportul paralel de citostatice.

„Măsura este apreciată de cei mai mulţi specialişti ca fiind necesară, dar nu şi suficientă, deoarece se adresează efectelor crizei şi nu cauzelor. Una dintre cauzele principale ale absenţei citostaticelor o reprezintă impunerea unor preţuri extrem de mici, care descurajează producătorii să aducă aceste medicamente în România” a spus deputatul liberal sucevean.

El arată că având în vedere că inclusiv ministrul Sănătăţii a recunoscut că se impun şi alte măsuri complementare pentru rezolvarea, pe termen lung, a lipsei de medicamente pentru bolnavii de cancer, cere acesteia să precizeze care sunt măsurile complementare pe care intenţionează să le implementeze în acelaşi timp cu măsura suspendării exportului paralel de citostatice.

Totodată, Mihalescul întreabă dacă ministrul intenţionează să modifice preţurile pentru cele mai solicitate citostatice de către pacienţii români, astfel încât acestea să genereze atractivitate pentru producători.

Mai mult, deputatul liberal cere ministrului să explice de ce nu a reconfigurat modul de asigurare a stocurilor de medicamente pentru bolnavii de cancer, astfel încât o eventuală lipsă temporară a acestora să nu priveze pacienţii de tratament. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: