Aşa-i românul!

Recent a apărut sub egida Centrului Cultural „Bucovina”, în cadrul proiectului „Sărbătorile memoriei”, la Editura Muşatinii, Suceava, 2019, al treilea volum de proză umoristică, „Aşa-i românul!”, purtând semnătura lui Constantin Horbovanu, cu o copertă a cunoscutului şi simpaticului caricaturist Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA. Este o nouă reuşită pentru autor, care urcă tot mai hotărât spre galeria de elită a umorului românesc.

Sensibil şi perseverent, cu atitudine şi inteligenţă, Constantin Horbovanu ştie că drumul spre marea artă este unul lung, mai mult, drumul spre succes rămâne mereu un drum în lucru. Tocmai de aceea îşi alege atent acele ţinte ce surprind aspecte ale vieţii în toată profunzimea lor hazlie, predestinate a încânta cititorul, a descreţi frunţi şi a stârni zâmbete.

S-a spus, pe bună dreptate, că umorul lui Constantin Horbovanu are caracter, degajă optimism şi o anume toleranţă, are sare şi piper, distribuite cu rafinament în text. Indiscutabil, umoristul născut la Suharău, lângă Dorohoi, este un creator cu un ochi abil în a surprinde şi cele mai mici detalii, deoarece este pe deplin stăpân pe mijloacele sale de investigare, are o viziune sigură, ştie să decanteze şi să decupeze din realitate acele lucruri, filtrate apoi prin propria-i sensibilitate şi transmise printr-un limbaj adecvat fiecărei situaţii. Meditând îndelung asupra unei idei, umoristul valorifică atent comportamentul uman, ridiculizându-l în culori dintre cele mai stridente.

Se observă că autorul şi-a fixat un anumit standard de lucru de la care nu se abate, caută noi paşi spre „înţelepciunea umorului”, „cu cărţile pe faţă”, în lumina zilei, fără menajamente ori patimă: „Marile realizări ale acestei lumi, în toate domeniile, sunt rodul marilor pasiuni, însoţite de voinţă. Fără ele oamenii ar fi astăzi mai aproape de copacii din care au coborât, decât de civilizaţia de care ne bucurăm cu toţii” (p. 9).

Modest şi cu mult bun-simţ, autorul încheie primele 45 de pagini, cu titlul „Din însemnările trecătorului Constantin Horbovanu”, astfel: „Oare de ce a fost nevoie de atâta evoluţie a vieţii, de atâtea milenii şi generaţii pregătitoare pentru a veni pe lume Constantin Horbovanu care nu poate ajuta cu nimic omenirea!?” (p. 44).

Cele două mari capitole ale cărţii, „Miniaturi” şi „Schiţe”, abordează o largă paletă de subiecte, în care creatorul de zâmbete sondează medii sociale variate, întâmplări obişnuite, savuroase şi pline de umor, ironie, glumă, criticând prostia, lăcomia, îngâmfarea, tupeul, invidia, minciuna, orgoliul, corupţia etc., ivite spontan, cu reacţii diverse, uneori virulente. Menţionez doar câteva titluri: „Capra şi bariera”, „Amuzamentele cunoaşterii”, „Unde dai şi unde crapă”, „Poezie”, dar şi „La restaurant”, unde farsa minuţios plasată aduce în faţa lectorului un condei experimentat pentru că „Aşa-i românul!”.

Cu „bisturiul” cuvintelor la îndemână, Constantin Horbovanu nu iartă nimic, nu lasă loc echivocului, exhaustiv, deoarece are voinţă, răbdare, forţă, har.

Este cunoscut faptul că unele texte aparţinând lui Constantin Horbovanu au fost interpretate pe scenă de mari actori ca Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu zis Bibanu şi alţii. Fie-mi îngăduit să-i dedic autorului cărţii două catrene (primul cu prelungire), deoarece „Aşa-i românul!”.

Constantine, Constantine/ Ţine-ne pe lângă tine/ tu ai harul cel mai mare/ Porţi umor şi-n buzunare/ (Chiar şi-atunci când n-ai parale); Umorul lui Costică Horbovanu/ Are ceva din taina lui Bibanu/ Ne încântă, dar, uneori, chiar pişcă rău/ C-a amestecat piperul cu ciuşcă de Suharău.

Cartea lui Constantin Horbovanu invită la o plăcută lectură, reluată uneori, o bucurie izvorâtă din truda gândirii sale, ce îmbracă adesea forme nebănuite, conturând un umor de calitate, „de modă nouă”, deoarece „Aşa-i românul!”. Se pliază după vremuri, conform cunoscutei ziceri: „Interesul poartă fesul”.

În plină putere de creaţie, harnic precum albinele în luna mai, Constantin Horbovanu are datoria de a veni în faţa cititorilor cu alte volume, pe măsura talentului său indubitabil.

EMIL SIMION

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: