„Da!” şi „Wo na!”

> Lectorul de limba chineză de la USV Pan Yuyan s-a căsătorit cu suceveanul Daniel Davidel

 „Buna ziua!”, „Ni hao!”, „Felicitări”, „Shide!”… s-au auzit sâmbătă la Starea Civilă a Primăriei Municipiului Suceava, într-o combinaţie inedită şi frumoasă de urări făcute cu ocazia unei căsătorii mai puţin obişnuite. Chinezoaica Pan Yuyan, adică Bella, cum o cunosc prietenii şi studenţii săi, s-a căsătorit cu un sucevean, bărbatul cu care este împreună de peste 5 ani, pe nume Daniel Davidel. Acesta este inspector în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava şi preşedintele al Camerei de Comerţ Româno-Chineze Suceava, fiul lui Dumitru Davidel, vicepreşedintele filialei locale a Asociaţiei Cultul Eroilor.

Cununia a fost oficiată de viceprimarul Marian Andronache care a avut – dincolo de limbajul oficial ce însoţeşte procedura civilă – un umor relaxant şi cuvinte frumoase şi din inimă spuse la adresa tinerilor căsătoriţi. În faţa lui şi a zecilor de martori, cei doi au spus cu convingere „da” şi „wo na”, tot un fel de „da” dar care –pentru că în limba chineză nu exista „da” sau „nu” tranşante – înseamnă ceva de genul „îl iau”.

Aproape 100 de persoane, rude, prieteni, cunoştinţe au fost prezente la cununia civilă a Bellei cu Daniel şi, pentru câteva zeci de minute, miile de kilometri dintre cele două ţări păreau să fi dispărut.

Dacă martorii s-ar fi aşteptat ca mireasa să apară la cununie în celebra rochiţă de mătase, tradiţională chineză, încheiată pe umărul stâng, la baza gâtului, au fost surprinşi. Lectorul de limba chineză de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a apărut surâzătoare, cu flori în păr, cu un buchet de mireasă în mână şi într-o rochie vaporoasă, o combinaţie de satin mov suav şi tul negru, cu decolteu generos şi umeri goi, acoperiţi, dat fiind conjunctura oficială, cu un bolerou din blăniţă neagră.

Mirele s-a prezentat la Starea Civilă în format slim fit, îmbrăcat într-un costum gri-nisip, cu papion şi batistă de mătase asortate, şi cu o atitudine ce dorea parcă să confirme tuturor: „Da, fraţilor, mi-am dorit acum mulţi ani să cunosc o asiatică şi uitaţi că astăzi mă însor cu chinezoaica mea iubită”.

Mai emoţionaţi au fost sâmbătă mama şi tatăl său, venerabilul Mitică Davidel spunând invitaţilor, cu lacrimi în ochi, că la cei 82 de ani pe care îi împlineşte luni (astăzi! – n.n.), cununia feciorului este cel mai grozav cadou.

La oficierea căsătoriei româno-chineze, alături de părinţii mirelui au fost şi părinţii miresei, doi oameni care, prin simpla lor prezenţă, atitudine, discreta aplecare a capului ce însoţeşte întotdeauna salutul asiaticilor, au predat fără să ştie o lecţie de politeţe şi modestie. Soţii Pan au zâmbit, au stat la pupat şi la îmbrăţişat, deşi abia dacă ştiau vreo zece oameni din incintă, şi au făcut faţă cu brio entuziasmului bucovinean care s-a revărsat asupra mirilor cu o mare de flori. Nu şi-au luat însă ochii de la fiica lor, singurul lor copil, care se mărita cu un bărbat de cealaltă parte a lumii lor. Însă părea să fie în regulă.

În preajmă au fost şi alţi nuntaşi mici de statură, cu ochi migdalaţi şi un surâs discret agăţat de buze, probabil rude sau amici de aceeaşi naţionalitate cu a miresei.

Şi ce dacă românii nu ştiau chineza iar chinezii nu vorbeau româneşte!?

S-au înţeles prin zâmbete şi câte o strângere de mână, iar, mai târziu, la un pahar de şampanie închinat fericirii tinerei perechi.

„Primul pas l-am făcut cumpărând cel mai mare steag al României”

 Pan Yuyan are 28 de ani şi a venit ca profesor voluntar la Suceava în toamna anului 2013, devenind primul lector de limbă chineză din judeţ. A putut să facă asta prin intermediul Clubului de studii asiatice România – China care se formase la Universitatea „Ştefan cel Mare”, unde a apărut, prin grija profesorilor Oana şi Alexandru Nedelea, o clasă cu predare gratuită, de limba chineză. Destul de repede după aceea, tânăra chinezoaică l-a cunoscut pe Daniel, cel care a devenit ulterior unul dintre studenţii Bellei, la cursuri. La început deloc uşor, profesoara a încercat să transmită, la clasă şi cu prilejul unor activităţi în Suceava şi în localităţi din mediul rural ale judeţului, nu doar limba chineză, ci şi informaţii din bogăţia istorică şi cultural-artistică a Chinei, o civilizaţie ce dăinuie de peste 5000 de ani.

Până în această toamnă, peste 400 de persoane, copii, tineri, adulţi au frecventat cursurile de limbă chineză ale profesoarei Pan Yuyan, care, de când lucrează la Universitatea „Ştefan cel Mare”, a ajuns să iubească mult frumuseţile Bucovinei, prin care îi place la nebunie să călătorească. Studenţii o îndrăgesc mult, pentru că Bella este o fire veselă şi deschisă, dar şi pentru că, deşi este nevoită (asta e semn rău) să fie câteodată excesiv de politicoasă şi spune ce trebuie, ea nu poate minţi şi nu se poate preface.

Pe „obrazul” lui Pan Yuyan, la sugestia unor prieteni şi pentru că îi era dor de casă, cu sprijinul Ambasadei Chinei, în 2016 a fost înfiinţată Casa Româno-Chineză Suceava care îşi desfăşoară activitatea sub egida Casei Româno-Chineze România; iar instituţia produce deja efecte pentru judeţ.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru site-ul CRC, Pan Yuyan a recunoscut însă că 2018 a fost anul în care a fost sigură că n-a greşit venind în România, ţară în care şi-a găsit nu numai rostul inimii ci şi rostul profesional.

„Anul 2018 a fost apogeul carierei mele în România. Am devenit profesor internaţional de limbă chineză al Institutului Confucius din Beijing şi am avut privilegiul de a-mi îndruma şi pregăti studenţii cursurilor de limbă chineză din Suceava, pentru a participa la concursul de limbă chineză «Chinese Bridge», care a avut loc la Sibiu în luna mai. Am muncit foarte mult şi am depus eforturi colosale, drept urmare am reuşit performanţa de a câştiga locul I la acest concurs şi astfel a trebuit să ne pregătim pentru etapa finală care s-a susţinut la Yunnan, în China, unde au participat peste 200 de elevi din 99 de ţări de pe întreg mapamondul.

A fost o onoare pentru mine să reprezint România în cadrul acestui concurs internaţional în China. Când am ajuns acolo am realizat că trebuie să promovăm România puternic deoarece celelalte ţări aveau un atu, anume că studenţii lor aveau deja la activ multe vizite în China şi schimburi de experienţă pe nivel educaţional.(…). Primul pas l-am făcut cumpărând cel mai mare steag al României pe care l-am putut găsi pe site-urile din China şi, în toate fotografiile şi evenimentele ce se desfăşurau acolo, acest steag a fost afişat şi purtat de noi cu mândrie” mărturisea anul trecut fata din China.

Sâmbătă, cea mai cunoscută chinezoaică a judeţului, tânăra cu pielea smeadă, părul ca pana corbului, ochii ca măslinele şi un zâmbet cuceritor s-a măritat cu un sucevean blond-blonduţ, cu pielea albă, subţirel şi destul de timid.

„Cum o să-l cheme pe copilul vostru?” l-am întrebat cândva pe Daniel. Glumind, mi-a spus că a vorbit deja cu Bella şi sunt două variante…

Dacă va fi e fată îi vor spune Dora, ca numele ei să fie Davidel PanDora. Iar dacă va fi băiat se va numi Peter. Adică PeterPan…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: