Conferinţa ştiinţifică internaţională „Bucovina – identitate şi transformare. Patrimoniu construit şi peisaj cultural”, a XXVII-a sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice a Institutului „Bucovina”

Anul acesta, între 3 şi 5 octombrie, Institutul „Bucovina” al Academiei Române, în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare ” din Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava organizează Conferinţa ştiinţifică internaţională „Bucovina – identitate şi transformare. Patrimoniu construit şi peisaj cultural”, a XXVII-a sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice.

Aşa cum aflăm din titlu, sesiunea urmăreşte două obiective. În ziua de 3 octombrie 2019, la Suceava, în Sala „Bucovina” din sediul Consiliului Judeţean, va avea loc colocviul ştiinţific de diseminare a rezultatelor obţinute în cadrul Proiectului PORT Cultural. PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic prin valorificarea elementelor de patrimoniu şi identitate culturală (PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0884), la care sunt invitaţi primarii şi responsabilii cu urbanismul din localităţile rurale ale judeţului Suceava. Colocviul are în vedere prezentarea unui bilanţ de etapă, în cel de al doilea an de desfăşurare a proiectului, finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), după inventarierea a 95 de case, din toate zonele etno-folclorice ale părţii de sud a Bucovinei. Intenţia organizatorilor – girată de intervenţiile calificate ale universitarilor şi cercetătorilor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul „Bucovina” al Academiei Române, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism şi Institutul de Economie Naţională, Academia Română – este aceea de a sensibiliza factorii de decizie de la nivelul judeţului şi al fiecărei localităţi de a salva de la dispariţie ultimele mărturii ale identităţii locale şi zonale – locuinţele tradiţionale, care dau specificul septentrionului românesc. În acelaşi timp, dorim să asigurăm un cadru de dezbatere pentru valorificarea oportunităţilor pe care le oferă specificul local prin păstrarea şi valorificarea patrimoniului construit al Bucovinei.

Partea a doua a sesiunii noastre, proiectată a se desfăşura pe 4 şi 5 octombrie 2019, la Galeriile de Artă şi Hotelul Geraldąs din Rădăuţi, cuprinde 35 de referate şi comunicări ştiinţifice susţinute de colaboratori ai Institutului „Bucovina” al Academiei Române, care vin din Polonia, Ucraina, Republica Moldova şi România, de la universităţi şi institute de cercetare de prestigiu şi care au drept obiectiv cunoaşterea rezultatelor cercetărilor privitore la istoria şi cultura Bucovinei.

Dr. MARIAN OLARU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: