Cărţi şi reviste la Salonul de la Cernăuţi

 Un frumos succes, Salonul Internaţional de Carte Românească” de la Cernăuţi (10-14 septembrie 2019) a însemnat, previzibil (la Biblioteca Regională „M. Ivasiuk”, la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii şi la Biblioteca Raională „Gh. Asachi” Herţa), întâlnirea cititorilor cu multe cărţi şi reviste. Din şirul acestora menţionăm, înainte de toate, revistele arhitecţilor Salonului, „Glasul Bucovinei”, condus de Alexandrina Cernov, Membru de Onoare al Academiei Române, şi „Bucpress”, cu dr. Marin Gherman la cârmă, continuând apoi cu preţiosul volum al lui Gabriel Spleny von Mihaldy, Bucovina în primele descrieri geografice, istorice, economice şi demografice, traducerea textelor germane şi franceze de Rodica Marchidan şi acad. Radu Grigorovici, prefaţă de Dimitrie Vatamaniuc, ed. III la Editura „Alexandru cel Bun” Cernăuţi, cu volumul Drama românilor din regiunea Cernăuţi. Masacre. Deportări. Foamete, coordonat de acad. Alexandrina Cernov (numărul 2 din colecţia „Destin bucovinean”), Editura Nicodim Caligraful/ Mănăstirea Putna, 2019, şi cu ediţia a III-a a volumului lui Zoe Dumitrescu Buşulenga-Maica Benedicta, Contemporanii mei, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, volum prezentat de ieromonahul Gherasim de la Sf. Mănăstire Putna.

Alăturăm acestora, ca şi Salonul, în cronologia lansărilor sale, Biruit-au gândul. Amfilohie Hotiniul, de Ion Muscalu, în prezentarea autorului, precum şi o serie de monografii ale aşezărilor din regiunea Cernăuţi, răsfoite pentru public de Ştefan Hostiuc. Cu un număr substanţial de titluri şi cu un salut din partea directorului ei, Victor Andrei Cărcăle, a venit Editura Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prezentată de prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, conf. Dorel Fînaru şi bibliotecar Anişoara Dimitrov Fînaru. Doina Cernica şi-a lansat volumul „Priveşte şi încearcă să vezi. Poveşti de călătorie”, Editura Muşatinii, Suceava, 2019, în contextul unei alocuţiuni despre proza de călătorie românească. Maria Toacă a vorbit întâi despre monografia comunei Pojorâta de Viorica Cernăuţeanu ca despre un model de monografie (greu de atins în condiţiile documentării posibile în regiunea Cernăuţi), iar apoi, în calitate de consilier editorial şi redactor de carte, s-a referit la istoria monografiei Ropcea, vatră strămoşească, semnată de Valeria Mihailiuc.

Primele numere pe acest an ale revistei „Bucovina literară” au fost răsfoite de Alexandru Ovidiu Vintilă, redactor-şef al revistei şi preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, care a semnalat şi cel mai recent volum al său, „Poetici ale sinelui”, iar Elena Pintilei a adus în faţa publicului „I. G. Sbiera. Album de familie”. Marin Gherman a văzut o pildă şi un îndemn în demersul lui Sergiu Bărbuţă de a realiza monografia Parohiei Costiceni. Cu cel mai recent succes personal a venit şi Gina Puică la Salon, cartea sa, apărută în Franţa, despre Theodor Cazaban, un important scriitor român din exil, dar şi cu romanul acestuia, pe care l-a prefaţat, „Cotloane”, apărut în România.

 O prezenţă-surpriză, bine primită, a constituit-o la Salon dr. Mihai Ardeleanu cu istoria (carte scrisă împreună cu dr. Ioan Ieţcu) „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava” şi cu revista „Bucovina medicală”. „Dicţionarul martirilor români” (literele A şi B), de Petru Hrihor şi „Drumul spre Golgota” (drama familiei Grijincu-Popescu) de Ilie Popescu, prezentată de autor, nu numai cunoscut universitar cernăuţean, ci şi supravieţuitor al tragediei deportării românilor, încheie această scurtă trecere în revistă, al cărei punct final îl vom scrie totuşi cu numele revistei „Prichindel”, editată pentru copiii din Cernăuţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: