Ziua Festivalului la Vama

Festivalul Internaţional de Literatură Satirico-Umoristică „Umor fără frontiere în Ţara de Sus” şi-a petrecut cea de a 8-a ediţie sâmbătă, 7 septembrie 2019, cu participanţi din mai multe judeţe, cu salutul primarului Nicolai Baltag, bucuros de primirea oaspeţilor într-un cămin cultural, proaspăt reabilitat, arătând ca nou-nouţ, şi cu diplome pentru promovarea literaturii şi culturii în frumoasa sa aşezare  – Ioan Mugurel Sasu, Sorin Cotlarciuc (voios şi de titlul national al echipei sale de popice), Rodica Rodean (născută Luţia, în Vama) – distinsă şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei, invitaţii speciali Valeriu Stancu şi Emilian Marcu – Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău, Nicoae Ciocan (mulţumit şi de evoluţia artiştilor de la „Cetina” în Polonia), Ion Cernat, Oana-Maria Crăiuţ, Vasile Ursachi, Gabriel Sasu şi dornenii Paraschiva Abutnăriţei şi Ioan Abutnăriţei (întotdeauna în primul rând al manifestărilor literare de la Vama, dar nu şi acum, plecaţi la Sărbătoarea Limbii Române de la Cernăuţi). Organizat de Cenaclul „Nectarie”,  de revista „Surâsul Bucovinei” din Vama, conduse de dr. Sorin Cotlarciuc şi însufleţite de Ioan Mugurel Sasu, dar şi de Asociaţia „Universul prieteniei” din Iaşi, cu Rodica Rodean preşedintă, Festivalul a dovedit că are prestigiu, răsunet şi se bucură de preţuirea şi entuziasmul participanţilor, condeie din mai multe oraşe ale României simţindu-se bine în această comună aparte, iubitoare de literatură, de artă, de cultură.

Moderată cu talent, umor şi cu o bucurie molipsitoare de Ioan Mugurel Sasu şi Rodica Rodean, ediţia a început cu decernarea premiilor pentru epigramă şi poezie venite pe adresa concursului  (dedicat de această dată iubirii) care îi alcătuieşte momentul de vârf din punctul de vedere al autorilor implicaţi, dar şi al membrilor cenaclului „Nectarie”, în general, al cititorilor revistei „Surâsul Bucovinei”. Premiile I au revenit lui Florin Rotaru, pentru epigramă, şi Cătălinei Orşivschi, pentru poezie. Între laureaţi s-a numărat, la amândouă secţiunile, Vasile Larco, de asemenea membru al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România.

Lansările de carte au înscris în program în primul rând masiva (peste 2500 de pagini) „Enciclopedie a Bucovinei. Personalităţi, Localităţi, Societăţi, Presă, Instituţii” de Emil Satco şi Alis Niculică, prezentată de Doina Cernica drept cea mai de succes carte a anului 2019 din Bucovina, cea mai de succes din buchetul celor dedicate în Bucovina Centenarului Marii Uniri şi cel mai de succes titlu al editurii Muzeului Bucovinei „Karl A. Romstorfer”, cu precizarea că între colaboratorii principali ai dr. Alis Niculică se numără şi drd. Elena Pintilei (n. Iosep), originară din Vama (om al Bibliotecii Bucovinei, ca şi autorii), şi că la lansare,  tot colaborator principal, se afla şi dr. Bogdan Niculică, laureat al Premiului Academiei Române.

În continuare, prof. dr. Luminiţa Ţaran, din Câmpulung Moldovenesc, a răsfoit pentru public, cu avizate note de lector şi citate ilustrative, cartea „Priveşte şi încearcă să vezi. Poveşti de călătorie” de Doina Cernica, Editura Muşatinii, Suceava, 2019. Mulţumindu-i pentru răbdarea şi calitatea lecturii, autoarea, în intervenţia sa, a adus de asemenea pe scenă convingerea unui important prozator şi publicist bucovinean, Pan Solcan, dar şi a cunoscutei scriitoare dr. Lucia Olaru Nenati, poetă şi istoric literar deopotrivă, care (referindu-se într-un articol la romanciera şi universitara Niadi Cernica, fiica Doinei Cernica) afirma că tradiţia familiilor culturale din Bucovina este continuată de surorile Dany-Madlen Zărnescu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici (stinsă prematur din viaţă la 14 octombrie 2014), Muguraş-Albumiţa Constantinescu şi Doina Cernica, membre ale Uniunii Scriitorilor din România, toate trei născute în Vama, fiicele dnei Veronica Baltag din Vama şi nepoatele vămenilor Ana şi Ion Baltag. De asemenea, Doina Cernica a menţionat că pe multe din cărţile sale se află înscris titlul, cu care se mândreşte, de Cetăţean de Onoare al comunei Vama.

Primită cu aplauze, cea de a treia carte lansată  la Festival, „Poeme bucovinene”, a dat partea leului poeziei, mulţi din autorii cuprinşi în antologia cenaclului „Nectarie” realizată de Rodica Rodean oferind publicului versuri din propria creaţie şi cuvinte de apreciere pentru Rodica Rodean, Ioan Mugurel Sasu şi Sorin Cotlarciuc. Îi amintim doar pe câţiva: Valerian Bedrule, Vasile Cristea, Luminiţa Ignea, Constantin Moldovan (primarul comunei Mănăstirea Humorului) încheind recitalul cu un poem dedicat Limbii Române. Şi pentru că cernăuţenii, Cernăuţi au reprezentat o constantă afectivă importantă în Festival, să amintim şi faptul că Sorin Cotlarciu a citit o poezie dedicată „Nordului ocupat” şi una,  „Marii Uniri”.

Deschise de Zina Mohoroschi şi micuţii artişti ai Şcolii „Iorgu Toma” Vama (lăudaţi de poetul ieşean Emilian Marcu pentru frumuseţea costumului naţional şi pentru plăcerea de a-şi petrece penultima zi de vacanţă la Festival),  îndelung (şi pe merit) au fost savurate şi aclamate momentele muzicale oferite  de Costel Simirea şi de surorile Teodora şi Lavinia Florescu, de Romeo Grosu şi fiica sa, Teodora, precum şi de Felicia Oblesniuc (cu un cântec pe versuri de Victor Ionescu, „bucovinean de-al nostru la Bucureşti” şi altul de „Ion Cojocaru de la Cernăuţi”). Un încântător program de cântece germane au dăruit participanţilor soţii Gertrude şi Nicolae Coroliuc, program care a omagiat-o pe Fecioara Maria, cu trimitere la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului de a doua zi, „o sărbătoare a mamelor, a spus Gertrude Coroliuc, pentru că Sfânta Maria este mama tuturor”, dar şi la bucuria zilei trăite împreună la Căminul Cultural din Vama.

Ultima sa parte a început cu prezentarea expoziţiei de pictură semnată de prof. Otilia Sfarghiu şi de tapiserie realizată de prof. Maria Cojocari. Despre Otilia Sfarghiu şi despre neuitatul Vasile Sfarghiu,  a vorbit cu deosebită căldură Rodica Rodean, amintind cărţile lor despre Câmpulungul Bucovinei şi  monumentul ridicat în amintirea întemeietorului legendar al oraşului. Şi îndemnându-ne să-i întâlnim dnei Otilia Sfarghiu  sufletul însorit de amintiri în tablourile cu flori şi peisaje. După o viaţă dedicată elevilor ca profesoară de desen, Maria Cojocari a socotit că a venit vremea închinată exclusiv creaţiei plastice personale. Referindu-se la minitapiseriile „ în tehnica gen mochetă sau prin lipire”, artista a mărturisit: „sufletul meu care a mocnit, acum izbucneşte în culoare”. Atâta culoare vie, atâta bucurie a culorii, încât nu se miră când privitorul care o cunoaşte abia după vizionarea lucărilor sale exclamă surprins: „Am crezut că sunt al unei tinere de 20 de ani!”

Înveşmântată în costum naţional, frumoasă cât să ni se pară prea scurtă, Ziua Festivalului la Vama s-a încheiat  cu degustarea unor bunătăţi locale şi cu prof. Luţă Axentoi cântând cu foc „Căsuţa noastră…”

Foto: Asociaţia „Universul prieteniei” Iaşi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: