După cele de primăvară

Culturile de toamnă pot fi asigurate cu prime subvenţionate din fonduri europene

>„Recomandăm fermierilor să încheie poliţe de asigurare pentru riscurile din agricultură, acesta fiind cel mai sigur mod de a micşora pagubele produse de fenomenele meteorologice din ce în ce mai impredictibile” arată Vasile Schipor, şeful OJFIR Suceava

Prima sesiune de primire a cererilor de finanţare pentru Submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014/2020 este deschisă până pe 30 noiembrie 2019.

Potrivit lui Vasile Schipor, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), este vorba despre sprijinul financiar european pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor pe care îl pot obţine fermierii activi suceveni. Astfel, în cazul fermelor mici rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătite efectiv de către fermier, iar în cel al fermelor mari, de 55%. Riscurile eligibile sunt fenomenele climatice nefavorabile, precum seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, de iarnă sau cel târziu de primăvară, ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile se numără infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563 din 2007. Solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile amintite şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract. De asemenea, beneficiarii trebuie să utilizeze terenuri agricole să deţină, să crească sau să exploatează animale, să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate şi să nu „creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj”.

„Sesiunea în curs se referă la culturile de primăvară, însă deschisă una nouă, pentru asigurarea celor de toamnă. Există deja fermieri care beneficiază de acest sprijin în mod concret şi în cel mai scurt timp vor fi aprobate şi cererile aflate în acest moment în stadiul de verificare. Procedura de obţinere a finanţării este una uşoară, de aceea recomandăm fermierilor să încheie poliţe de asigurare pentru riscurile din agricultură, acesta fiind cel mai sigur mod de a micşora pagubele produse de fenomenele meteorologice din ce în ce mai impredictibile” a subliniat Vasile Schipor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: