Rădăuți

Caldă, argumentată şi până la urmă convingătoare pledoaria pe care Matei Vişniec o face pentru Rădăuţi cu fiecare ocazie în care i se sugerează să vorbească despre oraşul copilăriei sale. Mi-a plăcut mult aplombul cu care vorbea despre Rădăuţi într-un interviu acordat Mălinei Aniţoaie. Nu am auzit mulţi dintre cei plecaţi în lume din acel oraş să-l aprecieze atât de mult precum o face scriitorul nostru născut acolo şi lansat în cosmosul scrisului şi în viaţă din bătrânul oraş bucovinean.

Am respirat şi eu o vreme, şi tot la vârsta tinereţii, atmosfera culturală a oraşului, astfel că pun mărturie pentru influenţa acesteia asupra creşterii sănătoase şi riguroase a tânărului vlăstar rădăuţean al literelor. A şi fost înconjurat de modele remarcabile pentru el, dar şi pentru urbe în general – Teofil Dumbrăveanu sau Ion Filipciuc, Matei păstrându-le şi astăzi recunoştinţa pentru ucenicia roditoare din preajma lor.

Rădăuţiul, ca oraş mai mic, făcea mai vizibilă prezenţa celor bătrâni, celor din generaţiile învinse de noua „nobilime” comunistă, dar încă strălucitori, captivanţi, cu o vădită capacitate de a influenţa, de a propune experienţe paralele cu cele induse de oamenii „noi”. Exista încă o elită a celor veniţi din alte vremuri, purtători de principii şi experienţe de care puternicii vremii nu erau capabili. Iar influenţa lor se insinua adesea implacabil, astfel că deveneai capabil de gesturi, judecăţi, atitudini incompatibile cu noua învăţătură.

Şi astfel, mulţi dintre noi, învăţăceii, n-am fost capabili să răspundem pe deplin şi cu convingere comandamentelor noilor vremuri, educaţia noastră păstrând elemente conservatoare, burgheze, potrivnice noii învăţături.

Cu toată strădania lor, învăţătorii regimului nu au reuşit să stârpească în sufletul nostru vechi norme induse de vechii oameni rămaşi printre noi. Despre Teofil Dumbrăveanu se vorbeşte şi astăzi, despre ofiţerul de Securitate care a organizat la Casa de Cultură lamentabilul proces de demascare a scriitorului în calitate de duşman al poporului, nu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: