Doi titani trecuţi în… nemurire

 N-a trecut mult timp de când domnul profesor Victor Iosif ne-a pus la dispoziţie o carte excelentă despre oamenii din Vicovu de Jos, satul său de obârşie. Consider, şi nu numai eu, că a fost un omagiu adus minunaţilor oameni trăitori pe meleaguri „jicovene”. Credeam că va mai face o pauză. Spirit neliniştit, a considerat însă că trebuie să mai spună ceva despre personalităţile care s-au ridicat de pe plaiurile lui. Şi aşa a scos la iveală o carte superbă, cu un titlu simplu: „Ioan Vicoveanu şi Eugen Drăguţescu.”

 Primul a fost un intelectual de rasă, care a înnobilat prin făptura sa, prin activitatea sa şi prin toate realizările sale aceste plaiuri. Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba comunităţii jicovene, autorul a considerat că trebuie să-l ridice pe un piedestal înalt, ca să fie de model generaţiilor viitoare.

A doua personalitate este renumitul grafician Eugen Drăguţescu, portretist de excepţie. Nu şi-a găsit locul în patria natală şi a emigrat către alte zări. Acolo a cunoscut gloria, glorie pe care a închinat-o patriei sale.

Pentru ca cele afirmate la începutul prezentării să aibă acoperire, citez subtitlul pe care autorul l-a dat acestei cărţi: „Un dascăl providenţial şi un discipol celebru”. Aţi intuit că renumitul grafician a fost elevul maestrului Vicoveanu. Dar oare poate număra cineva câte personalităţi au stat la vremea şcolii în faţa lui Ioan Vicoveanu şi i-au sorbit cu nesaţ cuvintele pline de învăţătură?

Cum pe distinsul intelectual Victor Iosif îl frământă de mai mulţi ani problema personalităţii maestrului Eugen Drăguţescu, iată că acum ne pune pe masă această carte. M-a bucurat când Toader Chifan, sculptor renumit din Vicov, m-a sunat şi m-a invitat să particip la o activitate închinată celor doi titani. Mai ales că invitaţia a fost repetată şi de autorul cărţii. Am anunţat pe ceilalţi membri ai Consiliului Director al SCLRB, ca să mergem o delegaţie mai mare la această activitate. Şi n-am avut ce regreta, deoarece ne-am întâlnit cu personalităţile care s-au reunit pentru această activitate. Adunarea a fost la Primăria Vicovu de Jos, în sala de şedinţe. Înainte de aceasta, domnul primar Vasile Ţugui, după ce ne-a primit în faţa primăriei, urându-ne bun venit, ne-a oprit în holul mare. Acolo este amenajată o expoziţie de fotografii ale personalităţilor care s-au ridicat din sânul acestei comunităţi. Cap de listă este Sofia Vicoveanca, iar lista este încheiată de profesorul Victor Iosif. În plus, în sala de şedinţe erau expuse peste 40 de gravuri executate de maestrul Drăguţescu.

În sala de şedinţe se aflau oaspeţi de peste tot, de la Iaşi, Braşov, Bucureşti şi chiar de la Cernăuţi. În plus, de prin împrejurimi au venit mai mulţi membri ai Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, alături de multe personalităţi din localitate.

Moderatorul întâlnirii a fost dr. Vasile Diacon, preşedintele Filialei Iaşi a SCLRB. Nici dumnealui n-a venit cu mâna goală. Sfânta Mănăstire Putna a fost reprezentată de părintele Dosoftei, iar Institutul „Bucovina” din Rădăuţi – de către prof. dr. Marian Olaru, directorul acestuia. Domnul Diacon ne-a anunţat că manifestarea are două părţi: la prima parte se vernisează expoziţia de gravuri, iar în partea a doua se lansează cartea „Ioan Vicoveanu şi Eugen Drăguţescu” (Un dascăl providenţial şi un discipol celebru). După ce a salutat-o pe doamna academician Alexandrina Cernov, prezentă la manifestare, s-a adresat întregii săli spunând că toţi cei prezenţi în sală sunt personalităţi.

În continuare a prezentat succint cartea anunţată, oprindu-se asupra celor două personaje ale cărţii. A insistat pe perioada în care Drăguţescu şi-a legat numele de Accademia di Romania de la Roma, referindu-se şi la rolul jucat acolo de Nicolae Iorga şi Vasile Pârvan.

Prof. dr. Marian Olaru a adresat cuvinte de laudă lui Victor Iosif, realizatorul cărţii. A vorbit despre munca deosebită depusă de acesta pentru strângerea materialelor şi finalizarea cărţii. A precizat că autorul, oriunde s-ar afla, îi poartă în suflet pe vicoveni. Ne-a avertizat să fim foarte atenţi la comoara lăsată de graficianul Drăguţescu.

Aceeaşi atenţionare a făcut-o şi părintele Dosoftei, maestrul Drăguţescu lăsând în urma sa o adevărată comoară a neamului nostru.

Dumitru Ţopa, urmaşul renumitului pictor Ţopa, a pus la dispoziţia organizatorilor tablourile maestrului Drăguţescu, care sunt expuse pe pereţi. A arătat cum a intrat maestrul Drăguţescu în familia sa: prin căsătorie. A povestit câteva episoade dramatice din viaţa acestuia.

Domnul Victor Iosif a arătat că este copleşit de laudele care i s-au adus. Arată că datorăm mult doamnei Teodora Stanciu şi sculptorului Teodor Chifan, care s-a ocupat de amenajarea acestei expoziţii şi care va înmâna fiecărui participant câte o carte. A citit apoi poezia „Judecata”, scrisă de Ioan Ciorănescu, ilustrată de Drăguţescu. Este foarte mulţumit că a reuşit să scrie despre acest tandem. Apoi citeşte poezia „Din lacrima copilăriei”, autor fiind Drăguţescu. Reiterează o propunere mai veche, anume aceea să se dea nume străzilor din localitate, pentru ca unele să primească numele unor personalităţi ale comunei.

Doamna Stanciu, redactor la „România actualităţi”, a arătat că Victor Iosif este un om foarte valoros. Cartea scrisă este foarte bine documentată, „scrisă chiar cu talent. Sunt pagini prin care ne îmbogăţim”. Domnul C. Flondor ne-a relatat povestea unor gravuri de pe peretele sălii, astfel auzind cu toţii lucruri inedite.

Emil Ianuş, aşa cum îi este obiceiul, a venit încărcat cu epigrame. Ne citeşte cele dedicate: preţului foamei, sezonieră, porumb fiert şi filosofie ţărănească. Citeşte şi epigrama care a fost compusă ad-hoc: „Când a citit ultima carte/ Nu mai ţine minte, dar /Parc-o vede de departe/ Că scria A-BE-CE-DAR!” („Unui cititor contemporan”). A precizat că satul Vicovu de Jos este un sat cu înfăţişare europeană.

Dr. Vasile Diacon a mulţumit pentru participare, apoi recomandă tuturor o revistă foarte bună, cu titlul „Surâsul Bucovinei.” (Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: