Paula Şalar, cooptată din nou într-un proiect artistic internaţional

 > Ea a expus la Zürich, alături de artişti din peste o sută de ţări, o lucrare în tehnică mixtă, „Niki şi Nana – Creatorul naşte Creaţia şi Creaţia naşte Creatorul”

 Artistul plastic sucevean Paula Şalar a fost cooptată şi în acest an să expună în cadrul unui proiect artistic internaţional alături de artişti din peste 100 de ţări.

Astfel, Paula Şalar a participat, ca artist român, cu o compoziţie plastică având titlul „Niki şi Nana – Creatorul naşte Creaţia şi Creaţia naşte Creatorul”, la expoziţia internaţională SWISSARTEXPO, care s-a desfăşurat în perioada 15-19 august 2019, în Zürich.

„Concepută şi realizată într-o viziune modernă, în tehnică mixtă, acrilic pe pânză şi colaj cu obiecte, cele două suprafeţe ale compoziţiei se completează una pe cealaltă. Creaţia a fost selectată de un juriu internaţional de specialitate şi a fost prezentată şi pe ecrane de mari dimensiuni în cadrul amplului proiect internaţional. Mesajul lucrării are conexiuni cu biografia şi opera artistei Niki de Saint Phalle”, a precizat artistul sucevean.

Ea a subliniat că ideea lucrării şi-a făcut simţită prezenţa limpede ca materializare plastică în momentul în care a descoperit din ce în ce mai multe despre viaţa şi creaţia artistei Niki de Saint Phalle (29 octombrie 1930-21 mai 2002), care a fost un artist franco-american: sculptor, pictor, creator de film, una dintre puţinele femei care s-a făcut remarcată în domeniul sculpturii monumentale.

Între anii 1964-1973 ea a creat seria de sculpturi din ciclul Nana, realizând femei-păpuşi cu linii generoase ale trupului, opere de mari dimensiuni, viu colorate, într-un joc decorativ exploziv adesea.

„M-a inspirat şi locaţia în care expoziţia avea să aibă loc, un înger protector, o sculptură gigantică din seria NANA, zburând simbolic peste impresionantul spaţiu architectural-Zürich Main Station. Această sculptură Nana, în zbor, este o lucrare grandioasă, ce măsoară 11 metri în înălţime şi cântăreşte 1,2 tone, fiind inaugurată la celebrarea a 150 de ani pe care căile ferate elveţiene îi sărbătoreau, artista Niki de Saint Phalle supervizând în mod direct instalarea sculpturii. Compoziţia pe care am realizat-o atinge puncte esenţiale din biografia artistei, ochii săi fiind surprinşi cu expresivitate şi trăire adâncă în mai multe etape ale vieţii: în copilărie, în tinereţe şi la maturitate. Artista portretizată naşte opera Nana. Ca o prezenţă feminină protectoare şi caldă, Nana dă naştere fapturii Niki.

Este o legătură indestructibilă, profundă şi puternică cea dintre Creator şi Creaţia sa. E aproape o metamorfozare a uneia în cealaltă, încât actul naşterii are loc în ambele sensuri. Niki şi Nana, prin simplitatea accesibilă a numelor, par să fie una alteia atât de familiare. Compoziţia este rezolvată într-o cromatică restrânsă şi vie, în armonie cu spiritul artistei şi al operei sale. Jovialitatea şi caracterul decorativ al cromaticii abordate, cât şi cele două elemente colate, simbolizează prin albul mâinilor-aripi o dorită renaştere întru puritatea regăsită a copilăriei. Palma roşie ce acoperă ochiul tânăr şi lucid al artistei este expresia tainei, pe care aceasta decide să o scoată la lumină în cartea sa, decenii mai târziu. Portretul artistei realizat pe suprafaţa ovală, ce întregeşte compoziţia, e expresia chipului său senin şi zâmbitor, care se înalţă deasupra experienţelor trăite şi înţelese ale vieţii, simbolul pictat al şarpelui întâlnit adesea în fotografiile artistei nemaifiind o prezenţă malefică şi înspăimântătoare, ci doar un desen simplu şi vesel, de copil curios să descopere lumea”, a explicat artistul plastic sucevean Paula Şalar.

Ea a mai participat cu lucrări în cadrul unor proiecte artistice ample cu participare internaţională în 2016 la Miami în SUA, în cadrul proiectului artistic The ArtBox Project and Gallery, sau în 2018 la The ArtBox. Project New York. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: