Judeţul Suceava are 35 de producători de tomate în sistem protejat

 > Până pe 15 iunie au reuşit să valorifice producţia 17 cultivatori, ceilalţi urmând a veni cu cereri pentru ciclul al doilea, din perioada 1 noiembrie – 20 decembrie > Ajutorul de minimis de la bugetul de stat este de 3.000 euro/an pentru cantitatea minimă valorificată, de 2.000 kg de producător, trebuind a fi prezentate documente justificative

 Schema de minimis pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate continuă să se bucure de atenţie în rândul agricultorilor, susţine Halarampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, el precizând că pentru prima parte anului 17 cultivatori primesc sprijin financiar de la bugetul de stat. „După primul ciclu de depunere a cererilor pentru cei care au valorificat 2.000 kg de tomate de pe suprafaţa de 1.000 mp, în Suceava există 17 beneficiari ai acestui program de ajutor de minimis. Aceştia sunt mai noi sau mai vechi, dintre cei care s-au înscris, în primul an, respectiv în 2017, continuând să cultive. Faţă de acest din urmă an, numărul beneficiarilor este mai mare, crescând de la 28 la 35 înscrişi în prezent. Până pe 15 iunie au reuşit să valorifice producţia 17 cultivatori în regim protejat, ceilalţi urmând a veni cu cereri în ciclul al doilea, după comercializarea celor două tone în perioada 1 noiembrie – 20 decembrie. Există şi varianta că alţii poate nu şi-au mai propus să producă şi să livreze roşii în acest sistem” reliefează Halarampie Duţu, menţionând că, de obicei, cei mai mulţi optează pentru ciclul din toamnă, cu atât mai mult cu cât în primăvara lui 2019 condiţiile meteorologice au fost vitrege. Reamintim că legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă de cel puţin 1.000 mp. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate/mp, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie dovedită cu documente justificative. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 mp, valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro/an, fermierul urmând a primi banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate – întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale –, cât şi producătorii agricoli persoane juridice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: