USV va coordona un proiect internaţional menit să sprijine adulţii slab calificaţi pentru a-şi creşte capacitatea de angajare

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava va coordona un proiect internaţional dedicat susţinerii inovării prin crearea de produse intelectuale. Proiectul îşi propune să sprijine adulţii slab calificaţi pentru a-şi creşte capacitatea de angajare şi IMM-urile cu nivel scăzut de cercetare şi dezvoltare pentru a-şi creşte capacitatea de inovare. USV va coordona o echipă alcătuită din organizaţii din Portugalia, Spania, Finlanda, Austria, Polonia şi România.

Potrivit unui comunicat al USV, proiectul INCREASE (Consolidarea capacităţii de inovare pentru îmbunătăţirea creşterii durabile şi a gradului de angajare) a fost aprobat spre finanţare cu cel mai mare punctaj în cadrul competiţiei Erasmus+ 2019, Parteneriate strategice în domeniul educaţiei adulţilor.

INCREASE (INnovation Capacity building foR EnhAncing Sustainable growth and Employability) aparţine categoriei proiectelor dedicate susţinerii inovării prin crearea de produse intelectuale şi îşi propune să dezvolte rezultate inovatoare. Echipa de implementare este formată din reprezentanţi ai Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

Proiectul va începe pe 1 octombrie a.c. şi va dura 26 de luni. Parteneriatul proiectului cuprinde organizaţii din Portugalia, Spania, Finlanda, Austria, Polonia şi Romania.

Potrivit sursei citate, companiile UE cu nivel scăzut de cercetare şi dezvoltare se confruntă cu dificultăţi în găsirea angajaţilor calificaţi, cu probleme organizaţionale şi cu lipsa de expertiză în inovare. Angajaţii care nu participă la activităţi de cercetare şi dezvoltare prezintă o lipsă semnificativă de înţelegere a inovării, precum şi de abilităţi specifice. Pe de altă parte, inovarea tehnologică este însoţită de procese de automatizare, care nu se mai limitează numai la industria prelucrătoare şi agricolă, ci se propagă rapid şi în alte industrii, în special în sectorul serviciilor, al artizanatului şi al altor sectoare cu tehnologie redusă.

Astfel, proiectul îşi propune să sprijine adulţii slab calificaţi pentru a-şi creşte capacitatea de angajare şi IMM-urile cu nivel scăzut de cercetare şi dezvoltare pentru a-şi creşte capacitatea de inovare. Prin dezvoltarea, testarea şi livrarea metodologiei vizate şi a instrumentelor integrate online, INCREASE urmăreşte în special creşterea ofertei de programe de dezvoltare a competenţelor de înaltă calitate în zona de inovare, care să se potrivească nevoilor individuale ale participanţilor slab calificaţi din cele şase ţări participante, să faciliteze accesul lor la metode de perfecţionare în inovare şi să crească resursele umane cu capacitate de inovare. În acest fel, este de aşteptat ca proiectul să ofere soluţii pentru creşterea gradului de angajare a adulţilor slab calificaţi, ameninţaţi de riscul automatizării companiilor. Mai mult, susţinerea IMM-urilor în depăşirea barierelor în inovare va contribui la creşterea capacităţii de inovare şi a competitivităţii acestora. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: