Cooperare între municipiul Fălticeni şi oraşul lituanian Kedainiai

 La Fălticeni a fost semnată joi, 18 iulie, Înţelegerea de cooperare între municipiul Fălticeni şi oraşul Kedainiai din Lituania. Documentul a fost semnat de primarii din Fălticeni şi Kedainiai, Cătălin Coman, respectiv Valentinas Tamulis, în prezenţa prefectului judeţului, Mirela Adomnicăi, deputatului Alexandru Rădulescu, reprezentantului Ambasadei României la Vilnius, Lucia Bartkiene, a lui Dalius Ramonas, şefului Direcţiei juridice, a unor funcţionari din cadrul Primăriei din Këdainiai, consilierilor locali, directorilor instituţiilor de învăţământ şi a mai multor şefi de instituţii locale.

Cooperarea dintre municipiile Fălticeni şi Kedainiai a fost iniţiată de Ambasada României la Vilnius, cea care asigură dialogul între instituţiile române şi lituaniene în toate domeniile de cooperare. În cadrul vizitelor efectuate de edilii celor două localităţi până la semnarea Înţelegerii de cooperare, s-au pus bazele proiectelor de cooperare instituţională în domeniul economic, cultural, educaţional, promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric, dezvoltarea infrastructurii turistice între Fălticeni şi Kedainiai.

Sustenabilitate pe termen lung prin parteneriate între şcoli

La începutul întâlnirii, primarul Cătălin Coman a declarat că oraşele Fălticeni şi Kedainiai au foarte multe lucruri în comun şi şi-a exprimat convingerea că această relaţie de parteneriat se va dezvolta extrem de mult în mai multe domenii de activitate. „Kedainiai este un oraş frumos, de dimensiuni apropiate cu municipiul Fălticeni, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie, cu oameni frumoşi şi primitori” a spus Cătălin Coman.

Prefectul Mirela Adomnicăi a apreciat că în cadrul acestei colaborări se pune un accent deosebit pe partea de educaţie.

„Urez bun venit în judeţul Suceava delegaţiei din Lituania la zi de sărbătoare în Fălticeni. Potrivit bunului obicei românesc, zilele de sărbătoare le împărtăşim cu cei apropiaţi nouă, iar faptul că o delegaţie din Lituania a revenit la Fălticeni înseamnă că ceea ce a pornit anul trecut în octombrie, o intenţie de stabilire a unei relaţii de prietenie şi înfrăţire, într-un scurt timp s-a concretizat într-o relaţie de prietenie consolidată, un acord care reglementează în detaliu bunele intenţii de colaborare.

Este de apreciat că în cadrul acestei colaborări un accent deosebit se pune pe partea de educaţie, pe înfrăţirea între şcoli din Fălticeni şi din Këdainiai. În felul acesta se asigură o sustenabilitate pe termen lung a acestei colaborări şi va fi ca o predare de ştafetă către copiii care vor duce mai departe ceea ce dumneavoastră construiţi acum aici” a declarat prefectul Mirela Elena Adomnicăi.

Colaborarea dintre cele două localităţi reprezintă „o continuare a istoriei”

După semnarea acordului de parteneriat, primarul din Kedainiai, Valentinas Tamulis, a amintit de căsătoria din anul 1645 dintre Maria Lupu, fiica domnitorului Vasile Lupu, şi nobilul lituanian Jonusas Radvila şi că în localitatea lituaniană există un colegiu înfiinţat de Maria Lupu.

Valentinas Tamulis a precizat: „Fălticeni este al XI-lea oraş cu care Kedainiai a semnat un acord de cooperare, iar această colaborare dintre cele două localităţi reprezintă o continuare a istoriei, pe care astăzi o apreciem, dar în acelaşi timp creăm o istorie nouă, o imagine a viitoarei cooperări între Fălticeni şi Kedainiai.

Legătura istorică dintre familia Radvila şi domniţa Maria Lupu ne face posibilă crearea unui dialog cultural între două oraşe, între două ţări. Unul din cele mai folosite adjective pentru a descrie oraşul nostru este cel de oraş cultural şi pentru noi este important că oraşul Fălticeni a aderat la grupul de oraşe partenere ale municipiului Kedainiai pentru a menţine şi dezvolta acest multiculturalism. De asemenea, găsim modalităţi pentru dezvoltarea unui forum de afaceri comun, soluţii moderne de cooperare în domeniul educaţiei, sănătăţii, turismului, industriei şi a altor domenii”.

Pod al prieteniei şi al uniunii

Cătălin Coman a primit de la Valentinas Tamulis un tablou din ceramică placat cu aur de 14 karate, făcut manual de un meşter din Kedainiai, care simbolizează un pod al prieteniei dintre cele două oraşe. „Ne bucurăm că suntem împreună pe acest pod al prieteniei şi al uniunii” a spus Tamulis.

Dacă pentru primarul Gheorghe Cătălin Coman semnarea parteneriatului reprezintă un eveniment deosebit, cu care se poate mândri nu doar Fălticeniul, ci şi întreg judeţul Suceava, deputatul Alexandru Rădulescu consideră că cele două oraşe vor obţine rezultate mult mai bune, iar experienţa fiecăruia va fi utilizată foarte bine de celălalt.

„Cele două orăşele au avut o evoluţie comună. Au trecut împreună printr-o orânduire socialistă, au trecut împreună printr-o perioadă de tranziţie şi cred că cele două administraţii au nevoie una de alta pentru a evolua, pentru a ajunge acolo unde îşi doresc locuitorii. Am văzut în Kedainiai un model de bune practici în domeniul administrativ, în relaţia cu asistenţa socială, cu activitatea culturală, cu tinererul, cu sportul, cu urbanismul local. Sunt convins că şi oaspeţii noştri vor găsi foarte multe lucruri interesante şi bune de adaptat la ei în ceea ce face administraţia locală de aici. Combinând cele două experienţe, fiecare din cele două oraşe va obţine rezultate mult mai bune şi experienţa fiecăruia va fi utilizată foarte bine de celălalt” a declarat deputatul Alexandru Rădulescu.

În luna septembrie, o delegaţie a municipiului Fălticeni va participa la Zilele Municipiului Kedainiai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: