Eroii Magic Fest

Acesta nu este un material pentru cei care nu mai cred în nimic, care s-au închis în cutia lui „nimic nu mai funcţionează în lumea asta“ şi nu vor s-o părăsească.

Urmează o poveste cu eroi. A fost odată ca niciodată un festival de teatru în limba engleză, să-i zicem pe numele lui: Magic Fest. Şi a crescut el an de an şi s-a făcut că anul ăsta a făcut 11 ediţii, ani, experienţe, bucurii, lacrimi, transformări.

„Encode/decode perspectives”

„Encode/decode perspectives” („Codifică/decodifică perspective”) a fost tema de anul acesta a festivalului de teatru în limba engleză Magic Fest.

„Viaţa e plină de coduri. Unele sunt uşor de descifrat, ascunse în îmbrăţişări calde, altele mai greu de descifrat, ascunse într-o ceaţă densă care te împiedică să găseşti răspunsuri. Fie că îţi place sau nu, trebuie să le decodifici, pentru a avea o perspectivă asupra vieţii. Aici intervine Magic Fest, un server creat de oameni extraordinari şi operat de traineri talentaţi şi capabili care au decodificat o formă de magie – Teatrul.”

În aventura propusă de organizatori, anul acesta au venit în festival alături de trupele din Suceava, trupe de teatru din Bucureşti, Piatra Neamţ, Bacău şi Timişoara.

„ACTING UP” este o trupă de teatru din Bucureşti, formată din elevi de liceu cu ambiţii mari. „Noi, cei din Acting up avem de transmis un mesaj important în fiecare spectacol pe care îl jucăm şi sperăm că spectatorii vor fi mai înţelepţi după ce se trage cortina. Chiar dacă pentru noi teatrul este un hobby, îl luăm foarte în serios.”

„CHEER UP” s-a înfiinţat în aprilie 2008 la Liceul Sportiv din Piatra Neamţ şi este format din elevi de liceu şi gimnaziu sub coordonarea prof. Mădălina Vornicu.

„NOBODY’S GROUP” este prima trupă de teatru de amatori pentru adolescenţi din Bacău. De 21 de ani, trupa a participat în festivaluri din toată ţara (MagicFest, T4T, I.D. Fest etc.) unde au fost premiaţi atât pentru actorie, cât şi pentru cât este de unită trupa în timpul reprezentaţiilor.

„THE HOOLEELOGANS” reuneşte din 1997 oameni diferiţi, cu o pasiune comună: teatrul. „Am depăşit stadiul de trupă şi am devenit o familie. Preţuim respectul şi devotamentul. Muncim din greu pentru a ne atinge ţelurile, ne şi distrăm, dar mai presus de toate, tot ce facem facem cu plăcere.”

„THE KNOCKERS” (Suceava) spun despre ei că sunt un grup de oameni veseli care încă învaţă, care încă sunt în procesul de creştere.

„THE PIXIES” (Suceava) sunt ghemuri de energie, tot timpul pregătiţi să se joace împreună, plini de idei pe care nu le lasă nespuse.

„Trupa PI” (Suceava) spune că scena le dă puterea să-şi continue planurile şi să-şi depăşească fricile. „Să fii parte dintr-o trupă de teatru înseamnă să devii nemuritor.”

Cei care i-au însoţit în navigarea printre coduri au fost: Alina Florescu, Carla Mihai, George Lepădatu, Horia Andrei Butnaru, Laila Abdel Hafiz şi Petru Şutu.

Ce-i cu festivalul ăsta?

În mare şi foarte pe scurt, nişte copii, să rectificăm, tineri (că niciunui copil nu-i place să i se spună că e mic, mai ales când el face lucruri mari) de prin toate părţile ţării vin aici, la Suceava, cu spectacole pe care le-au lucrat acasă la ei, de capul lor sau de capul unui coordonator şi sunt la rândul lor actori şi spectatori. Ce mai fac ei? Ajunşi aici, sunt amestecaţi ca bilele în urna de extragere a numerelor la loto şi aşa amestecaţi formează o echipă, o echipă care urmează să se lege, să creeze şi să funcţioneze ca un organism, totul sub atenta îndrumare a unui trainer. Iar după patru zile de muncă să prezinte lumii un produs final, un spectacol. Un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, un spectacol care să transmită, să emoţioneze.

Să ne oprim o clipă ca să înţelegem munca şi dedicarea acestor minuni cu vârste fragede. Când a fost ultima oară când tu cititorule te-ai oprit din ceea ce înseamnă o zi normală din viaţa ta pentru a te dedica unui act creator şi a tot ce presupune el din toate punctele de vedere? Şi mai ales când ai făcut lucrul acesta împreună cu nişte oameni pe care nu îi cunoşti? Când ai lăsat la o parte orgoliul tău, ideea ta, pentru ca un proiect al unei echipe să funcţioneze ca un tot unitar? Câtă energie şi emoţie se consumă într-un astfel de moment? De câtă determinare este nevoie pentru a duce un astfel de demers la bun sfârşit? Pentru ca mai apoi, fără să îţi dai seama când cele patru zile s-au şi dus, să ieşi pe scenă şi să arăţi lumii ce ai făcut, cum ai făcut, să încânţi, să bucuri, să cucereşti publicul şi să aştepţi cu inima la gură reacţia lui. Crezi că e puţin lucru? Că sunt tineri şi pot? E drept, sunt tineri, foarte tineri şi au o energie incredibilă, dar au şi toate acele piedici care vin vârsta asta, cu toate angoasele şi confuziile pe care poate ţi le aminteşti şi tu.

Ei, aceşti eroi care vin la Suceava şi-şi pun sufletul pe scenă, unii pentru prima dată, învaţă unii de la alţii, singuri şi împreună, să-şi descopere vocea interioară, să-şi înfrunte temerile, frustrările, dezamăgirile, să le domine şi să le transforme în energii creatoare. Pe cât de vulnerabili sunt, pe atât de puternici sunt, cu cât teama le e mai mare, cu atât mai curajoşi devin.

Aceşti fragezi, fragili, vulnerabili eroi sunt modele de urmat nu doar pentru cei din generaţia lor, ci şi pentru noi, cei care am uitat cine suntem, ce vrem, care ne ascundem după scuze copilăreşti, pentru noi cei care aşteptăm ca lucrurile să se rezolve de la sine sau de către cine ştie ce instanţă supremă, pentru noi cei cărora ne e frică de tot ce ne înconjoară şi mai ales de noi.

Dacă energia care se creează în acest festival ar putea fi stocată, n-am mai avea nevoie de niciun alt fel de energie şi am salva şi planeta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: