Pacienţi „acoperiţi” în spitale

> Preşedinte Sanitas Bucureşti: E o măsură de imagine a ministrului

 Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că operaţiunea care vizează trimiterea unor „pacienţi acoperiţi” în spitalele româneşti este „doar o măsură de imagine a doamnei ministru şi a ministerului”, ea nefiind justificată acum.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, că măsura trimiterii „pacientului acoperit” în spitalele româneşti, promovată de Ministerul Sănătăţii, „este doar o măsură de imagine a doamnei ministru şi a ministerului”.

„Nu se justifică în acest moment. Nu am auzit în ultima vreme să se condiţioneze mai des decât în trecut actul medical, din contra. Sunt din ce în ce mai rare cazurile în care personalul medical ar condiţiona acest act medical. Eu cred că este doar o măsură de imagine” a menţionat Huşanu.

Potrivit aceleiaşi surse, acest demers nu ar trebui să fie inclus în preocupările Ministerului Sănătăţii, întrucât există alte instituţii ale statului în a căror competenţă intră aceste lucruri. „Ministrul Sănătăţii ar trebui să se ocupe din punctul meu de vedere cu altceva, iar eu sau noi, Federaţia Sanitas, am semnalat şi foarte multe discriminări salariale, foarte multe situaţii în care în spitale nu au cu ce să lucreze, nu au materiale sanitare, nu au aparatură, nu au medicamente. Cu asta ar trebui, din punctul meu de vedere, să se ocupe Ministerul Sănătăţii” a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti.

Viorel Huşanu a precizat că aceste practici de condiţionare a actului medical de către anumiţi reprezentanţi ai corpului medical reprezintă cazuri tot mai izolate în ultima perioadă. „Probabil, de fapt cu siguranţă, se întâmplă şi lucruri de acest gen, sunt încă colegi de ai noştri medici, asistenţi, brancardieri care probabil condiţionează actul medical (…) Alte instituţii ale statului ar trebui să-şi facă treaba pe zona aceea, pentru că nu e o situaţie nouă. E o situaţie izolată, dar e de când e lumea şi pământul, unii colegi mai condiţionează. Dar, repet, e treaba altor organe, nu a ministrului Sănătăţii” spune Huşanu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti a concluzionat spunând că această nouă măsură nu va afecta în vreun fel medicii. „Repet, sunt cazuri izolate. Cei care au făcut, probabil o să facă în continuare sau nu, sper eu, dar majoritatea colegilor mei munceau până acum, vor munci în continuare, se vor dedica pacientului, deci nu îi vor afecta cei din minister cu aceste măsuri” a conchis Huşanu.

Reacţia preşedintelui Federaţiei Sanitas Bucureşti vine după ce ministrul Sănătăţii a declarat că tot mai mulţi pacienţi i se adresează chiar ei pentru a se plânge de faptul ca încă sunt angajaţi în sistemul de sănătate de stat care cer mită, astfel că vor fi trimişi pacienţi „sub acoperire”, care vor intra în spitale pentru a-i „demasca” pe medicii sau asistentele care cer mită.

Trimiterea „pacienţilor sub acoperire” în spitale a început de trei săptămâni, a spus Sorina Pintea, până acum având loc cinci astfel de acţiuni.

„În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (…) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (…) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm” a declarat Sorina Pintea, la România TV.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: