Nimic

Adunând realizările şi scăzând nerealizările măreţului Congres post-Dragnea, mi-a dat o sumă nulă, adică nimic. Se vede treaba că tânărul dumbrăvean, autor al celebrei replici „nimic”, a denumit fără să vrea un concept politic adecvat vremurilor noastre: nimic înseamnă politica românească neaoşă care se satisface doar pe sine. De demonstrat.

Cu vreo lună înainte de congres, câţiva jurnalişti imberbi, dar vânoşi, puneau viitorul conclav social-democrat sub semnul unui adagio tragi-comic: „Am fost un dobitoc!” N-au nimerit-o. N-a fost nimeni să se dezică de eroul naţional „condamnat pe nedrept”, actualmente „deţinut politic”. Numai că mi-au venit aşa, involuntar, în memorie figurile unor adevăraţi deţinuţi politici precum Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Constantin Argetoianu, Dinu Brătianu…, ale miilor de preoţi martiri, între care părinţii Zosim Oancea, Arsenie Boca…, poeţii Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Dinu Pillat…, 673 economişti, sute de profesori universitari, mii de ţărani… Ba, pe deasupra, la auzul numelui Dragnea, aplauzele au răsunat mai dihai ca la celebrele congrese al XIII-lea, al XIV-lea… ale PCR, de parcă s-a dat timpul înapoi. Sugestia unui caricaturist celebru (de-al casei!): nu mai bine se duceau cu congresul la Rahova?

O idee gogoşată, prezentată de preşedinta Viorica Dăncilă, însă, mi-a reţinut atenţia: cică „se va face o autostradă cap-coadă”, de nu cumva va fi fiind aceeaşi deja anunţată de prim-ministră pe 29 martie a.c., după care, aşa gogonată cum era, nu s-a mai auzit nimic de ea. Au mai fost şi alte multe idei „programatice” de aceeaşi factură: după o pauză de doi ani şi ceva, a reapărut în PSD discursul proeuropean, prohibit în era Dragnea, că patriotismul înfocat, apelul la unitate de partid, „grija pentru popor şi pentru ţară”, „susţinem progresul”, „România la puterea 10”… eram sigur că vor fi declamate cu patos de toţi vorbitorii, în buna tradiţie antedecembristă. Iaca aşa s-au spus vorbe mari, dar fără cea mai mică legătură cu realitatea guvernării. Măcar să se laude şi ei cu ceva!

Or realitatea deloc revoluţionară (a congresului!) e aceea propovăduită de Liviu Pleşoianu: Noua Securitate, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, condamnaţi politic, aşadar nu avem voie să capitulăm în faţa Statului Paralel, a se citi: nu ne vom lăsa până nu scapă toţi corupţii din închisoare, căci „milioane de români ne cer asta”. Minciuna asta gogonată cu milioanele de români e doar în capul unora şi nu se referă la referendum unde respectivele multe milioane de români s-au pronunţat pentru justiţie dreaptă şi independentă, nu pentru scăparea corupţilor. Iar această generalizare în favoarea liderilor corupţi ai puterii nu mai păcăleşte aproape pe nimeni. Şi totuşi Pleşoianu o foloseşte, probabil, ca muniţie pentru viitoarele campanii electorale. Dacă e aşa, deja miroase a încă un eşec electoral…

M-am aşteptat la o analiză cinstită a dezastrului de la ultimele alegeri şi la pedepsirea ori schimbarea din funcţie a vinovaţilor: cei ce au ciuntit legile anticorupţie şi au vituperat împotriva Uniunii Europene şi a NATO scoţând sute de mii de oameni în stradă, cei ce i-au gazat şi bătut pe demonstranţi la 10 august anul trecut, cei ce una au promis în campania din 2016 şi alta pus în lucru la guvernare, cei ce au organizat într-anumit alegerile din diaspora ca să nu poată vota „străinii” cu Opoziţia… Învăţătura lui Victor Ponta continuă să dea roade…

M-am aşteptat la un plan al partidului majoritar pentru salvarea economiei din faţa inflaţiei galopante, a unei crize a deficitului de cont curent, a justiţiei intrate sub papuc politic, a educaţiei aflate pe o pantă descendentă de mulţi ani, a sănătăţii, a culturii căzute în şomaj, or în loc de acestea actanţii au jucat un război pe funcţii în buna tradiţie social-democrată, fără absolut nicio legătură cu meritele. Un „triumf al mediocrităţii”, titrează presa.

De aceea cred că „nimic” se potriveşte cel mai bine trecutului congres, care, în afara unor nume deloc noi în fruntea partidului majoritar şi în afara repetării aceloraşi fandacsii cu noua securitate, statul paralel, sistemul, binomul… nu a adus nimic nou pentru România. Poate data viitoare…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: