O carte despre migraţii

 Una dintre chestiunile cele mai arzătoare la ordinea zilei pe plan mondial o reprezintă, la ora actuală, desigur, problema migraţiilor de populaţii spre spaţii în măsură să asigure condiţii de vieţuire mai optime, fapt care-şi găseşte, abundent şi variat, diseminarea imediată, în primul rând, prin intermediul mass-media. Recent, pe această temă, ne-a surprins o apariţie editorială mai aparte, tratând tocmai subiectul privitor la modul cum se concretizează dezbaterile pe această temă în mass-media. Până aici lucrurile nu ies din cadrele unei normalităţi obişnuite. Ceea ce poate surprinde însă constă în faptul că de apariţia acestei cărţi – Debating Migration as a Public Problem. National Publics and Transnational Fields, (Dezbaterea migraţiei ca problemă publică. Publicuri naţionale şi domenii transnaţionale; versiune românească de Alexandru I. Cârlan), 275 p. – cu patru editori / autori, universitari, din România (Camelia Beciu, Univ. Bucureşti; Mălina Ciocea, SNSPA Bucureşti; Irina Diana Mădroane, Univ. Timişoara; [exsuceveanul] Alexandru I. Cârlan, SNSPA Bucureşti, cărora li se ataşează Mirela Lazăr, Alina Dolea şi Nicolae Perpelea) – se ocupă Editura Peter Lang (tocmai) din New-York, secondată de unul din „sateliţii” săi europeni (cel de la Bern, Elveţia, ceilalţi fiind situaţi la Berlin, Vienna, Oxford, Warsaw).

Cartea (exclusiv în limba engleză), care reuneşte rezultatele unui proiect de cercetare, întreprins de către „împricinaţi” individual, „identifică – se precizează într-un avertisment imprimat pe coperta a patra – arii empirice şi cadre metodologice pentru a aborda constituirea migraţiei ca o problemă publică. Pornind de la premisa că transnaţionalismul devine un factor structural al agendei publice, autorii explorează teme şi argumente despre migraţie în discursul politic şi cel al media, dar şi modul în care atât migranţii cât şi non-migranţii recontextualizează aceste discursuri, dând un sens fenomenului ca parte a cetăţeniei de zi cu zi sau a acţiunii politice.” (versiune în limba română de Alexandru I. Cârlan)

De precizat că lucrarea beneficiază de girul unei prestigioase autorităţi ştiinţifice în materie, recunoscute ca atare (nu numai) pe plan european în domeniul pus în dezbatere de cercetătorii din România. Este vorba despre renumitul profesor emerit Norman Fairclough de la Universitatea din Lancasater, Marea Britanie – care îşi expune punctul de vedere privitor la valoarea şi utilitatea lucrării în aceşti termeni lipsiţi de orice echivoc:

„Dezbaterea migraţiei ca problemă publică. Publicuri naţionale şi domenii transnaţionale” este o contribuţie valoroasă la literatura de limbă engleză care tratează migraţia intercomunitară, focalizându-se pe discurs şi, în special, pe discursul media. Volumul adună laolaltă lucrări publicate de cercetători români cu reputaţie, bazate pe câţiva ani de cercetare intensă, de înaltă calitate. Aceste studii oferă o alternativă la tendinţa dominantă la ora actuală în cercetare, ce privilegiază ţara gazdă, adoptând o abordare transnaţională cu privire la construcţia migraţiei româneşti în sfera publică în ţări de origine.” (Versiune în limba română. Alexandru I. Cârlan).

Printr-o lucrare de asemenea anvergură, cercetarea de profil din ţara noastră intră, con brio, într-un circuit ştiinţific de anvergură internaţională pe o temă mai puţin cultivată în literatura de specialitate de la noi. (NICANOR CÂRŢAN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: