Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici:

„Creditul va fi stins, dar localităţile vor trebui să facă proiecte finanţate prin FNDI de racordare la reţeaua de gaze naturale”

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, marţi, în oraşul Frasin, că soluţia pentru cele 61 de primării afectate de creditul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” este de preluare a creditului aferent componentei de gaz natural la bugetul de stat şi că va fi emis în acest sens un act normativ.

El a spus că această situaţie este mai veche şi că acest proiect a creat pentru marea majoritate a localităţilor implicate datorii pentru nişte investiţii la care au visat şi pe care nu le-au obţinut.

„Atunci se creează efecte negative, se grevează dreptul de a participa la proiectele cu finanţare europeană, dobânzi care curg din păcate în mod nejustificat pentru multe din comunităţile locale din Suceava”, a spus ministrul.

El a arătat că în urma discuţiilor cu primarii s-a găsit o soluţie care va veni foarte curând, respectiv de a acoperi această povară financiară nejustificată, dar cu finalizarea în acele comunităţi locale a proiectelor pentru care acest împrumut s-a luat, respectiv partea de aducţiuni de gaz natural. „Să fie un concept integrat: pe de o parte, alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea acestei sarcini financiare la nivel local, pe de altă parte, să continuăm ceea ce acele comunităţi locale aşteaptă, adică racordarea la partea de gaze. Aici, din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii lansat de curând de Guvernul României se vor depune pentru acele comunităţi locale aceste proiecte pentru a finaliza ceea ce dânşii aşteaptă de foarte mulţi ani”, a spus Teodorovici.

El a mai declarat că a primit o scrisoare de la preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în acest sens şi consideră că nu prin scrisori de acest tip se rezolvă problemele, ci prin discuţii.

Teodorovici a adăugat că în curând va fi emis actul normativ care va reglementa situaţia.

Ministrul a explicat că suma de 17 milioane de euro, cât a rămas de plătit în urma împrumutului, se va aloca de la bugetul de stat.

„Se va stinge această sumă prin echilibrarea bugetelor locale. Asta înseamnă de fapt acoperirea acestor obligaţii pentru ca aceste primării să poată depune proiecte pe fonduri europene pentru că, ştiţi foarte bine, cazierul fiscal este grevat de această obligaţie şi atunci este un blocaj în mod nejustificat”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că, în acest an, fiecărui judeţ în parte i s-au alocat câte 28,5 milioane de lei la dispoziţia Consiliului Judeţean şi că CJ Suceava avea posibilitatea să aloce aceşti bani pentru plata datoriilor primăriilor împrumutate prin proiect.

Teodorovici a spus că CJ Suceava avea obligaţia morală să distribuie aceşti bani pentru primăriile cu probleme şi s-a întrebat de ce nu s-au atribuit aceşti bani primăriilor cu probleme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: