„Cum am mâncat un câine”

 „Am să povestesc despre un om care acuma nu mai e, care nu mai există, în sensu’ că mai înainte a fost şi acuma nu mai e, da’ nimeni în afară de mine n-a remarcat asta.”

Întâlnirea cu textul lui Evgheni Grişkoveţ este răscolitoare. Cătălin Ştefan Mîndru mijloceşte această întâlnire, dă viaţă personajului şi prinde şi publicul în acest tăvălug emoţional în monodrama „Cum am mâncat un câine”.

 Actor, personaj, spectator, liniile de demarcaţie se estompează şi se trăieşte la unison fiecare experienţă, fiecare amintire, fiecare fragment de viaţă.

Un actor, un personaj, o viaţă, amintiri, multe întrebări, multe emoţii. Cătălin Ştefan Mîndru este ghid în descifrarea poveştii de viaţă a unui om. Experienţa armatei în marina sovietică, condimentată treptat şi cu alte experienţe de dinainte şi de după, conturează un tablou veridic al metamorfozării fiinţei umane.

Cătălin Ştefan Mîndru creează, detaliu cu detaliu, gest cu gest, atmosfera care are să schimbe însăşi structura personajului. Nu-ţi poţi permite să-ţi iei ochii de la el, fiecare privire, fiecare zâmbet, fiecare tăcere este atent studiată şi este la fel de plină de subînţeles cum sunt şi cuvintele pe care le rosteşte.

Fără niciun decor, fără niciun element ajutător, actorul te ia cu el în această aventură, vezi trenul, îl auzi, îi simţi mişcarea, te clatini în ritmul lui, vezi mestecenii cei mulţi, vezi Baikalul şi întinderea lui nesfârşită, vezi fluturii mahaoni verzi coadă de rândunică, vezi puntea, vezi Insula rusească şi Vladivostokul noaptea.

„Apropo, dacă e să zici de multe ori cuvântul «mulţi» («mulţi», «mulţi», «mulţi») – se destramă în sunete şi-şi pierde sensul… şi-aşa cu orice cuvînt. Mai ales numele se destramă repede…”

„Cum am mâncat un câine” este o poveste despre un altfel de moarte, despre piederea inocenţei, despre distrugerea individualităţii, despre sfârşitul aşteptării şi a visării şi despre golul abisal care rămâne în urmă.

„Mergeţi şi trăiţi… Dar cum? Nimeni nu-ţi spune cum să trăieşti după…”

Mergeţi să-l vedeţi pe Cătălin Ştefan Mîndru! Ştie el nişte poveşti despre cum să… şi despre cum să nu…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: