Pentru a atrage forţă de muncă

Firmele sucevene serioase încep să ofere nu doar salariile stimulatoare, ci şi pachete de servicii atractive

> „Din păcate, există şi mulţi angajatori care consideră că subvenţiile pe care noile acordăm prin intermediul proiectelor europene sunt ca un drept ce li se cuvine” explică Dănuţ Mihai Burgheaua, director al AJOFM Suceava, opinând că aceştia fac prea puţin pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea productivităţii > Rata şomajului în judeţ a coborât la 4,9% după ce, 2018, AJOFM a derulat cinci proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 3,6 milioane de euro, de diversele subvenţii beneficiind 1.100 de persoane

Bursa generală locurilor de muncă din anul 2019, organizată la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul nostru, s-a remarcat, în comparaţie cu ediţiile precedente, printr-o paletă foarte variată a slujbelor neocupate. Remarca aparţine lui Dănuţ Mihai Burgheaua, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), conform căruia au fost prezentate la bursă oferte din construcţii, industria sticlei, industria uşoară, industria hotelieră, din domeniile ingineriei, consultanţei, materialelor recuperabile, însă au fost căutaţi şi muncitorii necalificaţi. De altfel, în Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, aproximativ 130 de a angajatori şi-au exprimat disponibilitatea de a încadra peste 1.200 de persoane.

„Spre deosebire de datele anterioare, se observă că locurile de muncă sunt foarte diversificate, în general, cele mai ofertate fiind cele pentru calificaţi” a arătat şeful AJOFM. Conform lui, prin activitatea de mediere, misiunea instituţiei pe care pe conduce este tocmai aceea de a-i aduce la aceeaşi masă atât pe agenţii economici, cât şi pe viitorii angajaţi. „Aceste acţiuni pe care noi le organizăm au scopul de a pune faţă în faţă posibilităţile angajatorilor şi aspiraţiile celor care îşi caută un loc de muncă. Eu cred că aceştia din urmă îşi doresc foarte mult să-şi găsească un job, în condiţiile în care, refuzându-l, îşi vor pierde ajutorul de şomaj” a punctat oficialul AJOFM.

Pe fondul unui deficit de mână de lucru tot mai pregnant, Dănuţ Burgheaua evidenţiază şi tendinţa de schimbare a atitudinii angajatorilor în raport cu şomerii sau persoanele care vor să acceadă la un job mai plăcut ori mai bine recompensat. „Întotdeauna, angajatorii serioşi întotdeauna se vor adapta. Din păcate, există şi mulţi dintre aceştia care consideră că subvenţiile pe care noile acordăm – prin intermediul proiectelor europene pe care le-am atras – sunt ca un drept ce li se cuvine şi care nu ar avea nimic de a face cu creşterea volumului de activitate, a calităţii locurilor de muncă şi nici să nu mai vorbim de productivitatea muncii. Însă firmele serioase au, într-adevăr, această preocupare, aceea de a oferi un pachet de servicii atractiv, nu doar salarii” explică Dănuţ Mihai Burgheaua.

Pentru agenţii economici care intenţionează să-şi diversifice activitatea şi au nevoie de lucrători cu o calificare în plus, sunt organizate cursuri de pregătire profesională, dar şi stagii de ucenicie. Acestea din urmă sunt subvenţionate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au o durată de 6 luni, un an sau 2 ani, angajatorii care încheie astfel de contracte primind câte 2.200 de lei pe lună de fiecare ucenic. În acesta cadru, firmelor respective li se pun la dispoziţie inclusiv furnizorii de formare profesională, în 2018 în judeţul Suceava fiind perfectate 150 de contracte de ucenicie. „AJOFM vine în sprijinul angajatorilor şi prin sprijinul pe care îl acordă celor care intră în câmpul muncii, sprijin care face atractivă angajarea. Totodată, subvenţionate sunt unele costuri importante cu forţa de muncă ale firmelor, atunci când angajaţii se încadrează în grupul ţintă al proiectelor pe care noi le-am accesat, subvenţii achitate în funcţie de fiecare categorie de angajaţi în parte” a reliefat Dănuţ Mihai Burgheaua, adăugând că în 2018 au fost derulate cinci proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 3,6 milioane de euro, iar de diversele subvenţii au avut parte, sub o formă sau alta, circa 1.100 de persoane.

La sfârşitul lunii martie 2019, rata şomajului în judeţul nostru era de 4,9%, în scădere faţă de cea de 5,2% de la finele lui februarie şi de cea de 5,17% la încheiere de an 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: