Doar în primele 10 zile ale lunii aprilie

Peste 400 de bombe descoperite şi asanate de pirotehniştii suceveni

Mijlocul acestei săptămâni a reprezentat un adevărat tur de forţă pentru echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”. Pe parcursul zilei de miercuri, membrii structurii au fost solicitaţi să efectueze nu mai puţin de trei misiuni specifice, în localităţile Ciocăneşti, Coşna şi Dorneşti. Astfel, echipajul a parcurs aproximativ 400 km, iar timpul cumulat al intervenţiilor a fost de 15 ore. Prima misiune s-a desfăşurat în zona Pasului Mestecăniş, unde pirotehnicienii au asanat un proiectil exploziv, calibrul 85 mm, ce provenea din Primul Război Mondial. Deoarece elementul de muniţie prezenta un dispozitiv de iniţiere care ar fi putut declanşa în orice moment explozia (în cazul manipulării), militarii au decis să-l distrugă la faţa locului. În condiţii de maximă siguranţă, proiectilul a fost distrus, folosindu-se trotil şi mijloace de iniţiere. Din Pasul Mestecăniş, un apel pe 112 i-a direcţionat pe pompierii pirotehnicieni spre o altă misiune, în localitatea Coşna. Aici, în urma unor lucrări agricole, un gospodar a găsit în grădină un obiect metalic, care avea să fie identificat de specialişti ca fiind un proiectil exploziv, de calibrul 100 mm, provenit tot din Primul Război Mondial. Muniţia echipată complet şi în stare de funcţionare a fost preluată pentru a fi depozitată provizoriu. Ultima misiune s-a desfăşurat pe raza localităţii Iaz, comuna Dorneşti, unde, pe un teren viran, a fost identificat un proiectil exploziv, calibrul 76 mm, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perfectă stare de funcţionare, care a fost ridicat în vederea depozitării provizorii, iar ulterior a distrugerii într-un poligon autorizat.

Doar de la începutul lunii aprilie echipa pirotehnică a ISU Suceava a executat 11 misiuni specifice, în care a asanat 439 de elemente de muniţie de diferite tipuri şi calibre.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: