În primul trimestru al anului

Suceava a avut veniturile proprii cu peste 11% mai mari

> „Ce folos că am avut încasări mai bune cu un milion de euro, dacă, în acelaşi timp, Guvernul ni l-a luat înapoi, prin cotele defalcate din TVA din impozitul pe venit?” se întreabă primarul Ion Lungu, menţionând că „ce-am luat pe mere, am dat pe pere” > Totuşi, urmare a încasărilor bune din primul trimestru al anului, când este acordată bonificaţia de 10%, administraţia municipală nu mai are niciun fel de plăţi restante

Încasările comparative după primul trimestru al anului 2019, în raport cu cel dintâi trimestru din 2018, sunt în creştere, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

În primul rând, edilul-şef a făcut referire la impozitele şi taxele pe proprietate, adică cele pe clădiri, terenuri şi autovehicule, care au crescut de la 27,11 milioane de lei la 28,82 milioane de lei, respectiv cu 6,3%. În această evoluţie, ponderea o deţin persoanele juridice, cu 17,23 de milioane de lei, în 2019, comparativ cu 15,15 milioane de lei, în 2018, saltul fiind 13,72%. În ceea ce îi priveşte pe contribuabilii persoane fizice, plăţile făcute de acestea au rămas relativ la acelaşi nivel, fiind de 11,59 de milioane de lei după primul trimestru al acestui an, în raport cu 11,96 milioane de lei, în trimestrul omolog al anului 2018. Pe de altă parte, în primele 3 luni ale anului 2019, veniturile proprii ale municipiului au fost de 64,38 de milioane de lei, mai mari cu 11,24% faţă de cele din perioada corespunzătoare a anului trecut, de 57,83 de milioane de lei, creşterea fiind echivalentul a circa 1 milion de euro. În schimb, veniturile din cote defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi din impozitul pe venit sunt mai mici cu 5,22 de milioane de lei în comparaţie cu anul anterior, deci în scădere cu peste un milion de euro.

„Ceea ce am câştigat noi prin încasările mai bune din veniturile proprii ale Primăriei, am pierdut de partea cealaltă, la banii care vin de la bugetul de stat. Am primit mai puţin cu 1,1 milion de euro, deci este clar că această teorie a guvernanţilor că vor creşte bugetele locale nu este reală. Bugetele scad, nu cresc, ni s-a luat, nu ni s-a dat. În rest, mă amuz! Am văzut că dl Teodorovici vrea să facă prima rectificare în iulie, însă, să fim serioşi, poate va fi una negativă. Deci, este clar, astăzi autorităţile locale sunt într-o situaţie de suferinţă” a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, menţionând că, în total, veniturile sunt aproximativ aceleaşi cu cele din 31 martie 2018.

Ion Lungu a ţinut să mai arate că, urmare a încasărilor bune din primul trimestru, când este acordată bonificaţia de 10%, administraţia municipală nu mai are niciun fel de plăţi restante. La început de 2018, Primăria avea datorii restante de 30 de milioane de lei, aproape dublul celor de la debut de 2019. „Avem zero restanţe la plată. Ba mai mult, avem în cont 5 milioane de lei, după ce am făcut toate plăţile, însă, sigur, acestea se vor consuma după ce vom aproba bugetul. Începând cu luna aprilie se acumulează datorii, până se aprobă bugetul următor, aşa se funcţionează. Explicaţia este simplă, cu aceste stimulente financiare, cu bonificaţiile de 10%, există interes pentru a se plăti impozitele şi taxele locale până pe 31 martie. După care cam bate vântul pe la ghişee. Însă nu ne plângem, mergem mai departe. Deci, una peste alta, sunt bunişoare încasările, dar ce-am luat pe mere, am dat pe pere. Ce folos că am avut încasări mai bune cu un milion de euro, dacă, în acelaşi timp, Guvernul ni l-a luat înapoi prin cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit?” a explicat Ion Lungu. Autorităţile locale acordă bonificaţii de 10% contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. În 2018, pentru stimularea activităţii turistice nu a fost percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport s-a diminuat cu 95%. De scutire de impozitul pe clădiri au parte deţinătorii de imobile cu activităţi din domeniul social, cum ar fi centrele de plasament pentru copii şi tineri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: