Primarul din Valea Moldovei şi fostul primar din Stulpicani, trimişi în judecată de DNA Suceava pentru fraude cu fonduri europene

Primarul din Valea Moldovei, Constantin Moroşan, şi fostul primar din Stulpicani, Vasile Ostanschi, au fost trimişi în judecată de DNA Suceava pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Magdalinei Radu, preşedinte al asociaţiei utilizatorilor de păşune „Runcul Văii Moldovei”, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi a lui Constantin Moroşan, fratele primei inculpate, primar al comunei Valea Moldovei, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Totodată, a fost trimisă în judecată şi Asociaţia utilizatorilor de păşune Runcul Văii Moldovei pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, Magdalina Radu a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false şi inexacte în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru suprafeţe de păşune pe care nu le deţinea în realitate.

În demersurile sale ea a beneficiat şi de ajutorul fratelui său, primar, care i-a pus la dispoziţie mai multe documente folosite ulterior de prima la APIA.

În acelaşi context, la data de 19 martie 2014, Constantin Moroşan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei, a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha păşune, obţinându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferenţială, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a folosinţei terenurilor cu destinaţia de păşune şi posibilitatea ca acesta să obţină subvenţii din fonduri europene.

Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Magdalina şi Moroşan Constantin.

Într-un alt dosar, DNA Suceava l-a trimis în judecată pe Petrea Dumbravă pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, pe Vasile Ostanschi, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi pe Georgeta Dumbravă, consilier principal în cadrul Primăriei Stulpicani, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

DNA Suceava arată că, în perioada 2010 – 2014, Petrea Dumbravă a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de 235,40 ha teren (păşune) pe care nu o deţinea în realitate.

În demersurile sale, Dumbravă Petrea a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, care i-au pus la dispoziţie mai multe documente folosite ulterior de primul la APIA.

Unul dintre aceste documente (contract de arendare prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosinţă asupra suprafeţei de 235,40 ha teren aparţinând domeniului privat al comunei Stulpicani, pentru o perioadă de 6 ani) a fost încheiat între Ostanschi Vasile şi Dumbravă Petrea fără a exista o hotărâre a consiliului local.

Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză, susţine DNA Suceava.

Şi în acest caz s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI