Discuţiile continuă pe judeţe

> MASTERPLAN ≠ SĂNĂTATE a fost înscrisul de pe banderolele purtate de reprezentanţi ai judeţului Suceava la discuţiile privind Master planul regional de servicii de sănătate > Adrian Popoiu: Au dat înapoi şi continuăm discuţiile pe judeţe, dar nu am foarte mare încredere > Marius Ursaciuc: În principiu, se doreşte închiderea spitalelor din toate oraşele din România cu mâna primarilor

Strategia comună stabilită de autorităţile locale sucevene de respingere a proiectului de master plan regional de servicii de sănătate pentru regiunea nord-est a avut un succes de etapă, luni, la dezbaterea regională acestei strategii la Iaşi, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat continuarea discuţiilor, pe judeţe, privind particularităţile fiecărei zone.

Reprezentanţii judeţului Suceava prezenţi la întâlnire, care au adoptat o poziţie comună, au purtat banderole cu „Masterplan Sănătate”, pentru a transmite şi vizual că nu sunt de acord cu strategia propusă de Ministerul Sănătăţii privind tăierea numărului de paturi sau transformarea unor spitale în centre medico-sociale sau cămine de bătrâni.

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a spus că în cadrul întâlnirii punctele de vedere susţinute de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de manageri de spitale din regiune au fost critice faţă de proiectul prezentat.

Potrivit lui, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii „au dat înapoi” şi s-a stabilit că vor urma discuţii pe judeţe pe această temă, urmând ca până vineri fiecare spital să prezinte startegia proprie.

„Vom vedea. Faptul că au dat înapoi e bine. Practic, aşa cum a venit master planul peste noapte, nu am foarte mare încredere că ei s-au repliat şi că nu vor face nimic” a spus primarul oraşului Siret, care a menţionat că cele mai afectate sunt spitalele orăşeneşti, care ar urma să fie transformate în centre de permanenţă sau azile de bătrâni.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a arătat că strategia Ministerului Sănătăţii este să închidă, în primă fază, spitalele orăşeneşti, dar cu mâna primarilor.

„S-a discutat. S-a creat senzaţia că se discută. Vor mai fi întâlniri judeţene în care vom avea posibilitatea să vorbim fiecare pentru fiecare particularitate în parte” a spus primarul oraşului Gura Humorului.

Marius Ursaciuc a menţionat că i s-a transmis din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii că nu s-a discutat despre tăieri de paturi, ci de „transformare”.

„Se pare că scria în Braille că nu e tăiere, ci transformare, adică din spitale în centre medico-sociale sau azile de bătrâni” a spus primarul oraşului Gura Humorului.

El a atras atenţia că închiderea Spitalului Orăşenesc Gura Humorului va însemna şi pierderea titlului de staţiune turistică de interes naţional, pentru că este obligatoriu ca oraşul să deţină şi spital.

Ursaciuc a explicat că el a realizat suficiente investiţii şi are în derulare proiecte cu finanţare importantă pentru spitalul din Gura Humorului unde, în ultimii ani, adresabilitatea s-a triplat, iar numărul de medici s-a dublat.

El a subliniat că Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului este necesar şi chiar trebuie dezvoltat în condiţiile în care numărul anual de turişti depăşeşte 120.000 de persoane şi că acest număr este în creştere de la an la an.

Ursaciuc a mai spus că toată lumea se aştepta ca master planul să prezinte o modalitate de finanţare, altceva faţă de numărul de paturi pentru că spitalele prestează servicii medicale.

„Nu ştie nimeni care sunt criteriile de performanţă, cum se finanţează alte servicii medicale. Fă un sistem de finanţare, dă nişte caracteristici şi fiecare manager vede unde se adaptează. Tu vii şi tai paturi. Nu e normal” a spus primarul.

El a menţionat că secretarul de stat în MS, Tiberius Brădăţan, prezent la discuţii, a transmis că ministerul nu poate închide spitale, dar că i s-ar fi transmis că face asta cu mâna altora.

„Mi se pare cel puţin dezgustător că se încearcă să facă ceva cu mâna altuia” a spus primarul de la Gura Humorului.

Marius Ursaciuc a mai spus că România nu poate accesa bani europeni fără acest master plan şi că documentul trebuia să fie făcut în 2013, pentru finanţarea perioadei 2014 – 2020.

„Ni s-a spus că a fost ţinut la secret în ultimii 2 ani şi că ministrul a avut curajul să îl prezinte” a informat Ursaciuc.

Primarul oraşului Gura Humorului speră că situaţia se va clarifica repede, pentru că are de realizat investiţii în spital, iar acum acestea sunt stopate; astfel încât aşteaptă să vadă soluţia adoptată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: