Procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava au declanşat, vineri, protestul faţă de OUG 7/2019

> Ei cer respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV

 Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis, vineri, declanşarea acţiunii de protest faţă de OUG 7/2019, solicitând tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să respecte Constituţia României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

Potrivit unui comunicat de presă, Adunarea Generală a Procurorilor din PJ Suceava a luat în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004, şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

„În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de adunările generale ale procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20.02.2019 şi 21.02.2019, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019” se arată în comunicat.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei „bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.

„Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)” se arată în comunicat.

Procurorii suceveni consideră că dispoziţiile respectivei ordonanţe de urgenţă relevă „o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii”.

Având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale faţă de modificările legislative menţionate.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a votat în sensul că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22.02.2019, ora 12” se menţionează în comunicat.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis să solicite tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să respecte Constituţia României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară

Procurorii Parchetului Tribunalului Suceava au anunţat că se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi şi că resping modificările legislative prin OUG 7/2019, se arată într-un comunicat de presă.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a luat în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, iar în urma votului exprimat în unanimitate s-a stabilit că Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava respinge modificările legislative menţionate şi se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi.

Se precizează că, tot în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a decis să solicite tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI