Cupa Mondială de Sanie pe pârtie natural

La Vatra Dornei, sportivii din Italia şi Austria au dominat clasamentul

Duminică, 10 februarie, în municipiul Vatra Dornei, s-a încheiat penultima etapă a Cupei Mondială de Sanie pe pârtie naturală. Competiţia a aliniat la start peste 50 de concurenţi din 13 ţări, iar în urma celor două manşe de concurs, sportivii din Italia şi Austria au dominat clasamentul. Aşa cum am aflat de la organizatori, este nevoie de aceste competiţii şi este bine că le avem în judeţ pentru că, pe lângă promovarea Bucovinei pe plan extern, cel mai important lucru este faptul că de aici vor veni următorii reprezentanţi ai României la sporturile de iarnă.

În fiecare an, la Vatra Dornei, vom avea o competiţie de talie mondială la sanie

Competiţiile de pe pârtia Bucovina sunt o ocazie bună prin care staţiunea Vatra Dornei şi România să fie cunoscute în lume. Pentru Delia Ivaş, noul director al Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, prima competiţie organizată de când deţine această funcţie a fost una cu participarea sportivilor din 13 ţări, care a presupus rezolvarea, în timp foarte scurt, a multor probleme.

„Am rezolvat aproximativ toate problemele pe care le-am întâmpinat, totul a mers conform programului, gheaţa şi vremea au ţinut cu noi până la finalul competiţiei.  Este foarte greu să organizezi o asemenea competiţie, sunt sportivi din multe ţări, unii au posibilitatea să se antreneze în ţările lor, alţii din locaţii mai călduroase, cum sunt Japonia, Noua Zeelandă, Brazilia, se pregătesc pe pârtiile din Austria şi Italia. Noi ţinem să organizăm în fiecare an o competiţie de talie mondială la Vatra Dornei, am avut o pauză doar anul trecut pentru că s-au organizat Jocurile Olimpice la PyeongChang. Am reluat  tradiţia şi în fiecare an vom organiza o etapă de cupă mondială la Vatra Dornei, şi, de ce nu, campionate mondiale de juniori şi seniori. În urmă cu doi ani am avut campionat mondial de seniori, cu un an înainte campionat mondial de juniori. Sperăm să menţinem  tradiţia, chiar dacă sunt implicaţi foarte mulţi oameni: Salvamont, Consiliul Local, Clubul, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Ministerul Tineretului şi Sportului, etc. Toţi au pus umărul”, ne-a spus Delia Ivaş.

Sania, un sport greu, care presupune mult echilibru şi forţă

La fel ca şi în tenis, unde Simona Halep a devenit modelul pentru mulţi practicanţi ai acestui sport şi pepiniera este foarte bogata, rezultatele bune obţinute de sportivii români la sanie, bob, schi, etc, pot determina tânăra generaţie să practice aceste sporturi, după care, până la performanţe nu este decât un pas. Pasul a fost făcut în sania pe pistă naturală, unde juniorii Clubului Sportiv Vatra Dornei, Petrică Pilug, Ioana Ismana, Cristina Ciubotaru, au concurat la cele mai importante competiţii destinate adulţilor, cupa mondială sau campionatul mondial. Chiar dacă rezultatele obţinute nu i-au adus în apropierea podiumului de premiere, tinerii sanieri au căpătat încredere pentru că au parcurs aceeaşi pistă, în aceleaşi condiţii de concurs, alături de campionii mondiali. Pe alţii, competiţia din oraşul staţiune i-a readus cu sania pe gheaţă, iar pe foştii campioni i-a determinat să fie alături de colegii lor.

„Acest sport este destul de greu, presupune mult echilibru, forţă, dar pentru mine înseamnă foarte mult. Am făcut pauză şase ani, acum am revenit din nou cu drag, pentru că mi-a fost dor de el. Este un suspans continuu în timpul coborârii, dar pe total este super. Ultima competiţie a fost în 2013, la campionatul mondial. Acum finalizez şi studiile universitare, iar acest sport mă va ajuta în viaţă şi împreună cu meseria de inginer îmi vor face viaţa mai frumoasă”, ne-a spus Ştefania Cobiş, deschizător pârtie atât în probele fetelor, cât şi în cele ale băieţilor.

Foştii sanieri, alături de colegii lor

Chiar dacă nu au mai urcat pe sanie, doi dintre cei mai titraţi sanieri români, fosta campionă naţională Anişoara Hutopilă şi Ciprian Codruţ Tăzlăoanu, două nume care au adus multă cinste României prin participările la etapele de cupă mondială şi campionatul mondial şi, în urmă cu doi ani, au făcut ca România să ocupe locul 4 în clasamentul mondial, au fost alături de colegii lor care au concurat.

„Am venit în calitate de susţinător, am venit să fiu alături de colegii mai tineri, care sper să ne calce pe urme, să fim foarte mândri de rezultatele lor. Poate nu anul acesta, pentru că nu au avut posibilitatea de a se antrena, dar în anii viitori, dacă îi vom susţine de la prima până la ultima etapă, sunt sigură că vor reuşi pentru că au potenţial. Deocamdată nu cred că mă voi mai întoarce la sanie, pentru că din sport nu poţi trăi în România, de la muncă este foarte greu să pleci trei-patru săptămâni. Să vii să concurezi numai pentru o etapă, fără antrenament, fără nimic, riscurile sunt foarte mari. Mi-am făcut prieteni în întreaga lume, dacă voi reveni sper să mai prind o competiţie internaţională, îmi place, şi unde pui suflet, rămâne suflet”, ne-a spus Anişora Hutopilă.

Austriecii şi italienii au împărţit primele locuri pe podium

Austria a obţinut o dublă victorie la proba de simplu masculin, după ce Thomas Kammerlander şi Michael Scheikl au ocupat primele locuri pe podium. Austria nu a mai avut doi sportivi cu cele mai bune rezultate în această probă din anul 2014.

Thomas Kammerlander: „A fost o cursă foarte dificilă pe această pistă lungă şi aspră. Merg la ultima etapă cu 10 puncte avans faţă de Alex Gruber (Italia), este excelent, dar în acelaşi timp este un adevărat «showdown» pentru ultima etapă care începe pe 14 februarie la Umhausen (Austria)”.

Alex Gruber: „Uneori este fierbinte, uneori nu – acesta este sportul. N-am avut un parcurs bun în prima manşă, în cea de-a doua a fost mai bine, având cel mai bun timp. La Umhausen, victoria este totul, restul nu mai contează”.

Evelin Lanthaler din Italia a câştigat pentru a treia oară Cupa Mondială (2016, 2018, 2019), iar la Vatra Dornei a sărbătorit a şasea victorie din acest sezon.

Evelin Lanthaler: „Nu a fost cea mai bună pistă pentru stilul meu de conducere,  oarecum dificilă, dar probabil că nimeni nu a reuşit să facă o coborâre fără probleme. Vreau să câştig în Umhausen pentru a avea toate victoriile în acest sezon – dar asta nu va fi o treabă uşoară”.

Patrick Pigneter şi Florian Clara au cucerit cea de-a zecea victorie în cupa mondială la dublu. Campionii mondiali au găsit „cea mai rapidă linie” a parcursului în ambele manşe şi au sărbătorit al patrulea succes al sezonului. Cei doi campioni mondiali la dublu şi-au asigurat pentru a zecea oară cupa mondială.

Patrick Pigneter: „Ambele manşe s-au desfăşurat perfect, totul este minunat aici. Pentru a fi în mod constant pe primul loc în decursul anilor este o muncă foarte grea”. Florian Clara: „Este o pistă foarte dificilă aici, este foarte obositoare, am mers la victorie de la început. Chiar dacă acum sunt K.O., mă bucur”.

Sanierii dorneni sunt mândri că reprezintă ţara

Dacă sanierii străini s-au bucurat de medalii, pentru sportivii români rezultatele au fost mulţumitoare ţinând cont că nici în acest an nu s-au putut antrena acasă. Bogdan Moroşan a coborât primul în întrecerea de simplu masculin.

„Sunt mulţumit, dar se putea mult mai bine. Nici nu pot să mă gândesc la un loc pe lângă podium sau în prima parte a clasamentului pentru că nu avem antrenamente destule, dar faptul că reprezint România în această etapă de cupă mondială, pentru mine, înseamnă foarte mult. Sunt mândru să pot să-mi reprezint ţara într-o competiţie mondială. Săptămâna trecută am participat la campionatul mondial din Italia, acolo am intrat direct în antrenamentele oficiale. Pârtia de la Vatra Dornei este una tehnică, de viteză, gheaţa este bună, chiar dacă nu aşa cum ne aşteptam”, ne-a spus Bogdan Moroşan.

Şi pentru ceilalţi doi sanieri români din proba de simplu, Mihai Cubiş şi Petrică Pilug, lipsa de pregătire pe gheaţă şi-a spus cuvântul.

„Pârtia este bună, gheaţa este tare, fuge, cum se spune în limbajul nostru. Vin după o pauză  mai lungă, sunt mulţumit de execuţia mea de până acum, pe lângă un rezultat bun, doresc să nu mă accidentez. Sania pe pistă naturală presupune mult curaj, atenţie şi foarte multă pregătire. Dacă primele două criterii sunt îndeplinite, la noi condiţiile sunt mai nefavorabile, pârtia a fost îngheţată foarte târziu şi nu am avut timp să ne pregătim”, ne-a spus Mihai Cubiş.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI