Sanie, Campionatul Mondial pe pistă natural

Rezultate „mulțumitoare” ale sportivilor români în Italia

> România a fost reprezentată de sportivi legitimați la clubul din Vatra Dornei

În stațiunea italiană Latzfons, în perioada 31 ianuarie – 3 februarie, s-a desfășurat a XXII-a ediție a Campionatului Mondial de sanie pe pistă naturală, competiție dedicată seniorilor. Au participat sanieri din 21 de țări de pe toate continentele, unii din țări cu tradiție și cu rezultate foarte bune în competițiile sportive de iarnă, cum ar fi Austria, Germania, Italia, Rusia, Ucraina, Cehia, Elveția, Statele Unite ale Amercii, Slovacia, alții din țări unde sporturile de iarnă sunt o necunoscută, dar sportivii lor se pregătesc în Europa cu antrenori foarte bine cotați, cum este cazul Noii Zeelande, Braziliei, Argentinei,  o surpriză plăcută în acest an fiind Japonia.

Echipa României a fost formată din trei sportivi legitimați la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei: Bogdan Moroșan, care a concurat la individual masculin, Cristina Maria Ciubotaru și Ioana Magdalena Ismană, concurentele la individual feminin. În proba de dublu, România a fost reprezentată de Bogdan Moroșan/Cristina Maria Ciubotaru.

În probele de simplu, sanierii romani s-au situat în a doua jumătate a ierarhiei

După un drum istovitor, parcurs cu microbuzul, sanierii români nu au avut timp de acomodare cu pista de concurs, intrând  joi, 31 ianuarie, direct în calificări. În proba de simplu feminin, desfășurată în dimineața zilei de 2 februarie, după prima manșă, Ioana Ismană a ocupat poziția a 20-a, iar colega sa de club Cristina Ciubotaru s-a clasat pe locul 24. Manșa a doua s-a desfășurat sâmbătă după-amiază, cele două dornence ocupând aceleași poziții, cu toate că timpii obținuți la a doua coborâre a pârtiei au fost cu mult mai buni decât în prima manșă. Titlul de campioană mondială a revenit italiencei Evelin Lanthaler, urmată de conaționala Greta Pinggera, iar pe locul III s-a clasat austriaca Tina Unterberger.

      În proba de simplu masculin, după prima manșă desfășurată sâmbătă la prânz, Bogdan Moroșan a ocupat poziția a 39-a, un loc foarte bun în ierarhia mondială, ținând cont că după el s-au clasat sanieri cu o pregătire îndelungată pe pistele de sanie, din SUA, Japonia, Croația, Kazahstan. Duminică, Moroșan a urcat pe poziția a 38-a, titlul de campion mondial revenindu-i italianului Alex Gruber urmat de austriecii Thomas Kammerlander și Florian Glatzl.

Bogdan Moroșan/Cristina Maria Ciubotaru au avut o evoluție constantă la această ediție a Campionatului Mondial, începând cu calificările și terminând cu manșa a doua.  Pentru Cristina Ciubotaru ziua de sâmbătă a fost una foarte dificilă, pentru că înainte de competiția de dublu a concurat și în cele două manșe de simplu feminin, iar Bogdan Moroșan a avut prima manșă de simplu masculin. Locul 11 în ierhia mondială este unul foarte bun, dacă ținem cont că primele șapte locuri au revenit Italiei (locul I – Patrick Pigneter, Florian Clara, liderii Cupei Mondiale cucerind cel de-al patrulea titlu mondial în proba de dublu, după 2009, 2013, 2015, iar locul III – frații Patrick și Matthias Lambacher), Rusiei (locul II – Pavel Porshnev și Ivan Lazarev și locurile V, respectiv VI) și Austriei (locurile IV și VII), pe poziția a VIII-a s-a situat echipajul din Ucraina, pe poziția a IX-a au fost reprezentanții Germaniei, iar pe a X-a, ai Poloniei.

România, locul 8 în proba pe echipe

Cu două „piese” de bază lipsă (din motive medicale și din cauza sesiunii) țara noastră s-a înscris în proba pe echipe, dar fără a-și mai îndeplini obiectivul inițial, clasarea în primele șase țări. Competiția presupune trei coborâri consecutive ale celor mai buni sanieri, cu sincronizare sosire – start (când primul concurent trece linia de sosire se deschid porțile de start pentru a pleca următorul), simplu feminin, simplu masculin, iar începând din acest sezon a treia coborâre poate fi la alegere, simplu feminin sau masculin. Cu un timp total cumulat de 3 minute, 47 de secunde și 75 de sutimi, trioul României format din Cristina Ciubotaru (prima coborâre), Bogdan Moroșan (a doua coborâre) și Ioana Ismană (a treia coborâre) a reușit să ocupe locul 8, devansând țări cum ar fi Croația, Serbia sau Marea Britanie. În proba pe echipe primul loc a revenit Italiei, pe locul II s-a situat Austria, pe III s-a clasat echipa Rusiei, iar pe locul IV, naționala Germaniei.

La Vatra Dornei urmează o săptămână grea, cu etapa de Cupă Mondială

Cei trei sanieri dorneni au fost îndrumați la Latzfons, în Südtirol-ul italian, de antrenorul Dorin Velicu, profesorul Octavian Pungovschi, antrenorul lotului național, preferând să se întoarcă la Vatra Dornei, unde, în aceste zile, sportivii prezenți la Campionatul Mondial se vor reuni pentru a participa la penultima etapă a Cupei Mondiale.

 „Ținând cont că nu am avut echipă completă, din lotul României lipsind doi componenți de bază, Anișoara Hutopilă și Mihai Coubis, că s-a ajuns cu o seară înainte de începerea competiției și că nu am avut timp să ne antrenăm nici la Vatra Dornei, dar nici la Latzfons, pot să spun că rezultatele sunt mulțumitoare. Nu am putut forța prea tare de frica accidentărilor, am fost cu una din cele mai tinere echipe, junioarele Cristina Ciubotaru și Ioana Ismană concurând în competiția rezervată seniorilor. Urmează o săptămână  foarte grea atât pentru echipă, cât și pentru cei implicați în organizarea penultimei etape de Cupă Mondială, desfășurată în perioada 8 – 10 februarie pe pârtia Bucovina din Vatra Dornei. Sunt multe lucruri care mai trebuie puse la punct, sunt problemele mărunte dar pentru care trebuie alocat timp. Ne dorim un rezultat cât mai apropiat de podium acasă” ne-a spus antrenorul Octavian Pungovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: