Virusul pestei porcine africane a fost depistat la un mistreţ, pe un fond de vânătoare din Botoşani

 > Buletinul de analiză a fost emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ 3 km de limita de frontieră cu Ucraina, informează ANSVSA.

Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care duminică, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea. Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate

Tot în data de 19 ianuarie, a fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, plan care va fi completat în şedinţa CLCB convocată duminică 20 ianuarie.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: