Pentru un studiu care să identifice din ce cauză rata mortalităţii în epidemia actuală de rujeolă este dublă faţă de medie

Specialişti ai OMS şi Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile au venit la Suceava

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunţat, joi, că a primit vizita reprezentanţilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS), Biroul pentru România, efectuată pentru culegerea datelor necesare studiului MS-INSP CNSCBT-OMS privind cauzele ratei peste medie a mortalităţii în epidemia actuală de rujeolă.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul Centrului de Control al Bolilor din Atlanta, SUA, realizează un studiu epidemiologic în scopul identificării cauzelor mortalităţii peste medie înregistrate în România în cursul actualei epidemii de rujeolă.

„Conform datelor INSP, rata deceselor provocate de rujeolă în populaţia infantilă de la declanşarea epidemiei în România, în februarie 2016, este de 4 la o mie de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii diagnosticaţi cu rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 4.01.2019 este 15.600, din care 59 de decese. În acest context, rezultatele acestui studiu sunt de cea mai mare importanţă pentru Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi organizaţiile internaţionale partenere” precizează DSP Suceava.

Ipotezele privind factorii de risc pe care acest studiu îi va testa sunt: afecţiunile de sănătate asociate expunerii la rujeolă, comorbidităţi, co-infecţii cu alte virusuri circulante, în special gripă, şi accesul dificil la servicii de sănătate, în special pentru persoanele cu domiciliul în zone rurale, statusul vaccinal, se menţionează în comunicat.

Totodată, se subliniază că dr. Aurora Stănescu, medic primar epidemiolog la CNSCBT, şi dr. Cassandra Butu, medic primar sănătate publică la OMS, s-au întâlnit cu conducerea DSP Suceava şi cu întreg personalul Compartimentului de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile, cu care s-au purtat discuţii despre particularităţile epidemiei actuale de rujeolă, dificultăţile întâmpinate în teren în eforturile de creştere a acoperirii vaccinale, precum şi despre identificarea unor soluţii.

Specialiştilor CNSCBT şi OMS le-au fost prezentate camera frigorifică pentru păstrarea vaccinurilor, laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică, ei fiind impresionaţi de nivelul dotărilor, pregătirea şi dedicaţia personalului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: