Sucevenii îşi pot plăti dările începând chiar din ziua Sfântului Ioan Botezătorul  

> Valabile sunt bonificaţiile de 10% pentru contribuabilii care îşi onorează anticipat şi integral, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme > Taxele şi impozitele locale aplicabile în municipiul Suceava pentru anul 2019 nu au fost mărite, deoarece în urmă cu 1 an acestea au suferit o majorare cu circa o cincime

Locuitorii municipiului Suceava îşi pot face datoria de contribuabili începând de luni, 7 februarie 2019, ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care a precizat că după „liberele” de Sărbători a fost nevoie de un interval de timp pentru actualizarea programelor informatice ale compartimentelor specializate ale executivului. Înainte de sfârşitul anului 2018, Consiliul Local al municipiului reşedinţă  a aprobat o hotărâre privind taxele şi impozitele pentru anul 2019, nivelul acestora fiind păstrat neschimbat. Măsura a fost considerată una necesară, după ce,  cu un an în urmă, dările aplicabile în municipiul Suceava pentru anul 2018 au fost majorate în mod vizibil. Aceasta după ce respectivele obligaţii rămăseseră relativ constante pe durata unui deceniu, „cu excepţia cazurilor în care a intervenit Guvernul”. Creşterea a fost justificată prin constrângerile impuse de diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, demersul fiind de natură să micşoreze volumul veniturilor la bugetul municipal sucevean. Mărirea  dărilor locale a avut rolul de a compensa măcar o parte din această pierdere, media creşterii impozitelor şi taxelor locale fiind, atunci, de aproximativ 20%. Pentru locuinţe, cota aplicată valorii de impozitare a săltat de la 0,08% la 0,1%, din 2018 pentru o garsonieră impozitul mediu fiind cu 20 de lei mai mare, iar în cazul unui apartament cu 4 camere plătindu-se cu 50 de lei mai mult. Pentru persoanele juridice cota aplicată valorii de impozitare a crescut de la 1,5% la 1,8%, iar în apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, birouri de avocaţi, cabinete medicale etc. majorarea cotei aplicată valorii a fost una de la 0,2% la 0,5%.

Autorităţile locale păstrează bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat şi integral, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. S-a hotărât, de asemenea, ca în 2018, pentru stimularea activităţii turistice să nu fie percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport să fie redusă cu 95%.

***

„Lucrările din municipiu se fac în funcţie de încasările bugetare şi sunt influenţate de procentul acestor încasări. Anul acesta vom accesa 31,9295 milioane de euro de la Uniunea Europeană, reprezentând mai mult de 30% din bugetul Sucevei”, a menţionat viceprimarul Lucian Harşovschi.

El a mai arătat că sucevenii pot plăti taxele şi impozitele locale direct, prin numerar sau card bancar, la ghişeele primăriei; online pe www.ghiseul.ro; online, după ce vă înregistraţi, urmând paşii din link-ul „Impozite şi taxe online” pe site-ul primariasv.ro.

(V.I. ADOMNICĂI, M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: