Un proiect de accesibilizare stradal-pietonală a municipiului Suceava

„Suceava accesibilizată”

 > La prima dezbatere au fost prezentate principalele deficienţe, de la lipsa semafoarelor accesibilizate până la blocarea trotuarelor

 Asociaţia Help and Advice, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Centrul de Consiliere, Psihascend – Proiect Dizab-Tin-Act, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), a iniţiat campania „Suceava accesibilizată”, de conştientizare a deficienţelor existente la infrastructura stradal-pietonală a municipiului Suceava din perspectiva adaptării spaţiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilităţi.

Începutul acestei campanii a fost marcat printr-o dezbatere publică ce a avut loc joi, 13.12.2018, în sala „Nicolae Labiş” din cadrul Instituţiei Prefectului Suceava. La dezbatere au participat reprezentanţi din partea Consiliului Local Suceava, AJPIS Suceava, DGASPC Suceava, IPJ Suceava, Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Rutier, ONG-uri partenere şi reprezentanţi ai mass-media.

Scopul dezbaterii a fost conştientizarea administraţiei publice locale asupra deficienţelor existente la infrastructura stradal-pietonală a municipiului Suceava, din perspectiva adaptării spaţiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilităţi, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 republicate şi a normativului NP 051 – 2012 aprobat prin Ordinul 189/2013.

S-au prezentat categoriile beneficiare ale acestei dezbateri, punându-se accent pe ideea că fiecare dintre noi s-a aflat cel puţin o dată într-o situaţie temporară sau situaţională de dizabilitate (aici fiind incluse persoane cu copil mic în cărucior, femeie însărcinată, vârstnici, persoană care transportă bagaje voluminoase etc.).

De asemenea, au fost punctate principalele deficienţe în ceea ce priveşte accesibilizarea, respectiv: lipsa semafoarelor accesibilizate şi a pavajului tactil pentru persoane cu deficienţe de vedere, neconformitatea pantelor care asigură legătura între trotuare şi carosabil la trecerile de pietoni, amplasarea necorespunzătoare a mobilierului stradal şi a altor obiecte asimilate acestuia, conducând astfel la blocarea trotuarelor, ocuparea abuzivă a trotuarelor şi a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi, accesibilizarea scăzută a locurilor de recreere şi a parcurilor de pe raza municipiului.

Participanţii la dezbatere au conştientizat complexitatea deficienţelor prezentate, punându-se de acord pentru crearea unor parteneriate în vederea găsirii de soluţii imediate şi eficiente pentru remediere.

Prin această dezbatere s-au avut în vedere două obiective: pe termen scurt: bugetarea sumelor necesare remedierii deficienţelor şi întocmirea unui plan de acţiune/ de monitorizare a acestor activităţi; constituirea unui grup de lucru care să includă şi reprezentanţi ai ONG-urilor care au iniţiat această campanie; pe termen lung: realizarea unui regulament de accesibilizare ce va fi implementat în acordarea viitoarelor autorizaţii de construire/ modernizare/ amenajare a clădirilor de utilitate publică şi a infrastructurii stradale. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: