Simpozionul „Bucovina – File de istorie”

 Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a organizat, miercuri, 28 Noiembrie a.c., de Ziua Bucovinei, simpozionul „Bucovina – File de istorie”, la care au participat cercetători, profesori, muzeografi, specialişti în domeniul istoriei Bucovinei. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Facultăţii de Istorie şi Geografie şi a Muzeului de Istorie din Suceava.

Potrivit unui comunicat al USV, evenimentul s-a înscris în suita manifestărilor dedicate Centenarului României Mari (1918-2018) şi încheierii Primului Război Mondial, comunitatea academică suceveană aducând, la rândul său, un omagiu generaţiei Unirii.

„În cele peste 45 de comunicări ştiinţifice susţinute de specialişti de la Iaşi (Institutul de Istorie «A. D. Xenopol» al Academiei Române), Chişinău (Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei), Cernăuţi (Universitatea Naţională «Yurii Fedkovici»), Suceava (Universitatea „Ştefan cel Mare”, Muzeul de Istorie, Biblioteca „I. G. Sbiera” ş.a.) şi Rădăuţi (Institutul „Bucovina” al Academiei Române) s-au abordat probleme legate de cultura şi civilizaţia română în context regional şi european, de evoluţia teritoriilor româneşti în deceniile premergătoare Marelui Război, de particularităţile sistemului economic, politic şi administrativ al Ducatului Bucovinei, insistându-se în mod special pe ceea ce a însemnat cultivarea conştiinţei şi demnităţii naţionale şi evidenţiindu-se rolul personalităţilor istorice care au contribuit la pregătirea marilor evenimente din anul 1918 şi la consacrarea internaţională a unirii tuturor provinciilor româneşti în cadrele unui singur stat naţional” a arătat sursa citată.

USV a menţionat că după lansarea unor volume aparţinând universitarilor suceveni şi colegilor de la Muzeul de Istorie au urmat dezbateri în cadrul a patru secţiuni distincte, aspectele evidenţiate de participanţii la simpozion vizând complexitatea situaţiei din Bucovina în toamna anului 1918, planurile marilor puteri pe marginea problemei româneşti, proiectele legate de viitorul provinciei după încheierea războiului făcute publice de consiliile naţionale ale românilor, ucrainenilor, germanilor, polonezilor şi evreilor bucovineni.

„Analiza detaliată a evenimentelor istorice a condus la concluzia potrivit căreia dintre toate proiectele susţinute de liderii comunităţilor etnice, singurul realizabil şi viabil a fost cel care a avut ca finalitate unirea Bucovinei integrale cu Regatul României. Spre deosebire de ediţiile anterioare, o secţiune aparte a fost destinată studenţilor de la specializarea Istorie, multe dintre comunicările acestora fiind inspirate şi motivate de experienţele acumulate în timpul unor vizite de studiu întreprinse în partea de nord a Bucovinei” se precizează în comunicat.

Sub semnul unităţii şi colaborării care încarcă simbolic aniversarea Centenarului României Mari, reunirea specialiştilor în domeniul istoriei la Universitatea „Ştefan cel Mare” a prilejuit schimbul de idei şi împărtăşirea rezultatelor muncii lor de cercetare cu privire la trecutul Bucovinei, oferind totodată idei noi, utile în demersul istoric. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: