Participare în premieră la parada militară naţională

 Anul acesta, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc participă în premieră la parada militară naţională, dedicată Zilei Naţionale a României. 60 de ştefănişti se alătură celor aproximativ 4000 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care vor defila sâmbătă, 1 decembrie, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Detaşamentul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” va fi condus de comandantul instituţiei, dl col. Romeo-Aurelian Popovici, absolvent al colegiului, promoţia 1986. Începând cu data de 6 octombrie, instructorii militari au efectuat câte 4 ore pe săptămână de pregătire cu elevii care vor participa la acest eveniment.

De asemenea, elevii componenţi ai blocului de defilare au participat la trei antrenamente întrunite ale categoriilor de forţe din Armata Română, desfăşurate în terenul de instrucţie Ghencea. Cu referire la prima repetiţie generală, elevul fruntaş Ştefan Onofrei a spus: „Antrenamentele nu au fost tocmai uşoare. Îndrăznesc să spun că nu mă aşteptam ca vremea să ne pună în dificultate. Aveam momente când simţeam că îmi pierd echilibrul paşilor greoi care se afundau în pământul moale. Abia când am văzut impresionanta desfăşurare de forţe de pe tancodromul Ghencea am înţeles amplitudinea evenimentului la care voi participa. Mă simt mândru că fac parte din marea familie a Armatei Române!”.

Tot în contextul primului antrenament întrunit, eleva caporal Petronela Bistriceanu a menţionat că: „Zâmbetele şi-au făcut apariţia pe feţele noastre îngheţate în momentul terminării antrenamentului, când am fost felicitaţi de domnul comandant pentru munca depusă!”.

Un moment cu adevărat impresionant pentru ştefănişti a fost repetiţia generală din data de 24 noiembrie, care a avut loc în Piaţa Arcului de Triumf. Eleva Karina Iulia Pop a fost aleasă să facă parte din garda drapelului, chiar dacă este în primul an de studiu la colegiu. Karina a precizat: „Este o onoare că am fost selectată să particip la acest eveniment. Mă bucur enorm că am ocazia să defilez pe sub Arcul de Triumf. Dacă ar trebui să descriu în trei cuvinte ceea ce simt aş spune: Onoare, Mândrie şi Patriotism!”

Timpul petrecut la Bucureşti a fost şi un prilej, pentru elevii câmpulungeni, de a vizita Palatul Parlamentului, Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Centrul 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice. De asemenea, adolescenţii militari au participat şi la Târgul Internaţional de carte „Gaudeamus” unde au întâlnit o serie de scriitori şi istorici români.

De Ziua Naţională a României, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” va participa şi cu două plutoane de elevi la desfăşurarea paradei militare locale din Suceava, la Monumentul „Bucovina înaripată” din „Piaţa Tricolorului”. În acelaşi timp, trei plutoane de elevi vor depune coroane şi jerbe de flori la Cimitirul Eroilor din Câmpulung Moldovenesc. Ambele ceremonii militare şi religioase se vor încheia cu defilarea elevilor ştefănişti. (GEORGIANA LUPU; Foto: GEORGIANA LUPU şi ALEXANDRU HELEREA, MapN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: