La Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”

Manifestare dedicată Centenarului Unirii Bucovinei cu ţara

În sala de Artă „Elena Greculesi a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc ieri o acţiune înscrisă în seria amplelor manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, care a început cu un moment artistic susţinut, cu talent, de elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, coordonat de prof. Rodica Cozaciuc, şi a continuat cu o scenetă, „Actele Unirii”, interpretată de elevii aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei, a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor petrecute acum o sută de ani, după care a avut loc premierea câştigătorilor Concursului Naţional pentru Tineri şi Adulţi, „România la 100 + 100”, proiect derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj. Participanţii, înscrişi în concurs pe două categorii de vârstă, tineri 15 – 35 de ani şi adulţi 36 – 100 + …ani, trebuiau – după ce au recitit paginile scrise despre drumul românilor spre Marea Unire – să creioneze viziunea personală asupra evoluţiei României pe parcursul următorului secol. Au fost acordate 30 de premii la prima categorie şi 28 la cea de a doua, atât din partea bibliotecii sucevene, cât şi a celei din Sălaj. Din partea câştigătorilor a vorbit Emil Ianuş, din Horodnic de Sus, care a primit un premiu special şi care a recitat câteva epigrame şi o poezie. Cele mai reuşite creaţii vor fi cuprinse într-un volum omagial şi distribuite în toată ţara prin bibliotecile judeţene.

Un moment aşteptat a fost lansarea cărţii „Dulce-amar de Bucovina”, scrisă de jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica şi de jurnalista Maria Toacă, de la ziarul „Zorile Bucovinei” din Cernăuţi şi prezentată de Alexandru-Ovidiu Vinţilă. Cartea continuă şi completează precedenta „Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi”, apărută în 2014 şi distinsă cu Marele Premiu „Bucovina” pentru 2014 al Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: