Atmosfera de acum 100 de ani din Bucovina, recreată în sala de festivităţi a Gării Burdujeni

> Jandarmi în uniforme militare de epocă, fotografii vechi de un secol şi prezentarea principalelor momente ale Unirii Bucovinei cu România, la şedinţa festivă a Colegiului Prefectural Suceava

Atmosfera din Bucovina de acum 100 de ani a fost recreată de Prefectura Suceava în sala de festivităţi a Gării Burdujeni, unde a fost vernisată expoziţia „Suceava acum 100 de ani – Fotografii inedite din colecţii personale”, un cor al elevilor Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi, elevi îmbrăcaţi cu uniforme militare de epocă a susţinut un recital, iar vorbitorii au evocat momente importante legate de Unirea Bucovinei cu România.

Prefectul Mirela Adomnicăi a subliniat că manifestarea nu şi-a propus doar să reunească fotografii cu semnificaţie istorică, ci şi fotografii care surprind crâmpeie din viaţa bucovinenilor de acum 100 de ani.

Ea a spus că locaţia a fost aleasă în mod special pentru că Gara Burdujeni, monument istoric ridicat în perioada 1892-1902, a fost gară de frontieră la graniţa dintre România şi Austro-Ungaria.

Totodată, prefectul a salutat prezenţa elevilor Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, care au venit îmbrăcaţi şi în uniforme de epocă pentru a întregi evenimentul, susţinând un recital coral.

În expoziţie, pe lângă fotografii de epocă puse la dispoziţie de Arhivele Naţionale Suceava şi de persoane particulare, sunt expuse şi lucrări ale elevilor Şcolii Generale Nr. 1 din Suceava.

Conf. univ. dr. Florin Pintescu a vorbit celor prezenţi despre persoane care au contribuit la Unirea Bucovinei cu România şi a prezentat, succint, evenimentele din acea perioadă.

În cadrul şedinţei festive au fost premiaţi trei tineri, şefi de promoţie, respectiv şefa de promoţie a Academiei Forţelor Aerien Române, Narcisa Ciotină, cetăţean de onoare al comunei Cornu Luncii, dar şi Aura Cotos, şefă de promoţie a Facultăţii de Poliţie de Frontieră care şi-a ales să lucreze la Brodina şi Alin Mucea, care a avut numai note de 10 la Facultatea de Pompieri şi care lucrează acum în cadrul IGSU.

„Sunt trei copii cu care ne mândrim, trei copii care confirmă că avem viitor şi suntem demni urmaşi ai strămoşilor noştri” a spus prefectul Mirela Adomnicăi, care le-a oferit distincţii aniversare în Anul Centenar.

În finalul manifestării, reprezentantul Ministerului de Interne prezent la acţiune a oferit din partea ministrului Carmen „Emblema de onoare a MAI” pentru doi angajaţi din Prefectura Suceava, Gheorghe Mititelu şi Valentin Gemeniuc, pentru activitatea desfăşurată în cadrul instituţiei.

La acţiunea organizată de Prefectura Suceava au asistat, pe lângă membrii Colegiului Prefectural Suceava, şi parlamentarii Ioan Stan, Virginel Iordache şi Emanuel Havrici, vicepreşedintele CJ Suceava Gheorghe Niţă, rectorul USV, Valentin Popa, primari şi consilieri judeţeni din judeţul Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: