Biblioteca USV s-a îmbogăţit cu o importantă donaţie de carte

> Fondul „Magda Leocadia Blebea” conţine peste 5000 de volume

„Peste 50 de cutii cu cărţi aduse de la Ploieşti, aranjate şi inventariate… Mulţumiri speciale Luanei şi lui Dinel, care au făcut o adevărată muncă de bibliotecar! Mulţumiri speciale dlui Dumitru Teodorescu, pentru că a procedat în aşa fel încât toate aceste cărţi să ajungă la Universitatea Suceava” a spus ieri Sanda-Maria Ardeleanu, coordonatoarea Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare”, anunţând numerosului public prezent în Sala „Mihail Iordache” a Bibliotecii donaţia efectuată din dorinţa celei care a fost Magda Leocadia Blebea.

Despre personalitatea acesteia a vorbit directorul cotidianului „Crai nou”, Dumitru Teodorescu, oferind detalii şi nuanţe de natură ca publicul s-o simtă, repede, ca pe o veche cunoştinţă: „o persoană specială”. De altfel, cititorii de „Crai nou” au cunoscut-o pe Magda Leocadia Blebea încă din ediţia de miercuri, din articolul „Ca şi cărţile, sufletul ei rămâne definitiv în Bucovina”, semnat de Dumitru Teodorescu. Apoi a vorbit prorectorul USV Mircea A. Diaconu, cel care, din partea Universităţii sucevene, a fost de ajutor pentru ca dorinţa Magdei Leocadia Blebea să se împlinească, el semnalând că, în urma apelului primit din partea directorului ziarului „Crai nou”, iată că acum „Universitatea s-a îmbogăţit cu 5000 de volume”. „Spune-mi ce citeşti, ca să-ţi spun cine eşti!”. Astfel şi-a anunţat criticul literar Mircea A. Diaconu un demers „de detectiv” pe care şi l-a asumat cercetând cărţile primite: de literatură străină şi românească, achiziţionate înainte şi după ’89, studiile de artă ale Ed. Meridiane, albume de artă („sunt convins că avea şi pick-up la care asculta muzică clasică”), cam toată colecţia „Idei contemporane” de la Editura Politică, dar şi scriitori de azi. „Era cititoare de mare literatură – se observă opţiunile sale esenţiale, orizontul extrem de larg –, un spirit liber, umanist, care trăieşte prin cărţi, un intelectual fin, un om integru” a portretizat-o Mircea A. Diaconu pe Magda Leocadia Blebea, după care soţul său, dr. Dan Macovei, a mărturisit că „tot ce s-a spus despre Magda o caracterizează în întregime”.

Evenimentul de ieri, din seria „Omul şi cartea”, a început cu lansarea cărţii „Crîmpeie de limbă română” (vol. II) de Gheorghe C. Moldoveanu. După Sanda-Maria Ardeleanu, despre personalitatea sa, cartea şi cărţile sale au vorbit Niculina Iacob („colaboratoarea de suflet”), Rodica Iordache, Nicolae Păduraru, Mircea Radu Iacoban, Liliana Agache, Rodica Mighiu, Felicia Vrânceanu, Ludmila Zbanţ, Alexandru Băişanu, Bogdan Feştilă; aşadar universitari, cercetători, profesori şi scriitori, din Suceava, din ţară, de la Cernăuţi şi de la Chişinău, câţiva dintre ei foşti elevi sau studenţi ai lui Gheorghe C. Moldoveanu, cu menţiunea că scriitorul Mircea Radu Iacoban i-a fost coleg de grupă la universitatea ieşeană, alături de cel care a fost primul decan al Literelor sucevene de după 1990 (şi care l-a invitat la Suceava pe Gheorghe C. Moldoveanu), profesorul Mihail Iordache.

Gheorghe C. Moldoveanu – aflat ca şi în alte ocazii ca acestea alături de soţie şi de fiică – s-a prezentat publicului drept „un om norocos” datorită părinţilor săi care l-au îndrumat spre carte, profesorilor, spiritului critic infuzat de şcoala ieşeană, datorită meseriei pe care şi-a asumat-o, de „slujitor al cărţii”: „Iar dumneavoastră sunteţi martorii norocului meu că Dumnezeu m-a învrednicit să pot scrie”.

Foto: LUANA POPA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: