Autorizaţiile de construire a depozitului ecologic de la Pojorâta au fost suspendate de Tribunalul Suceava

> Obiectivul a fost deja recepţionat…

 Tribunalul Suceava a decis, joi, suspendarea autorizaţiilor de construire a depozitului de deşeuri Pojorâta, obiectiv care a fost deja recepţionat.

Cererea de suspendare a autorizaţiilor de construire pentru depozitul ecologic Pojorâta a fost formulată de Aristide Maxim, care acţionează de mai mulţi ani pentru stoparea construcţiei acestui depozit inclus în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava.

Astfel, Tribunalul Suceava a respins ca nefondate excepţiile tardivităţii plângerii prealabile şi a lipsei de obiect formulate de CJ Suceava.

„Admite cererea formulată de reclamantul Maxim Samuilă Aristide. Suspendă executarea parţială a autorizaţiilor de construire nr. 39/03.10.2012 şi nr. 23/19.04.2013, în ceea ce priveşte obiectivul Depozit Ecologic Pojorâta, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalului Suceava.

În 28 septembrie 2017, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Suceava o cerere de chemare în judecată, formulată de un număr de opt cetăţeni ai comunei Pojorâta, respectiv Danici Alexandru Marius, Danici Elena, Maxim Samuilă Rodica, Samuilă Nicoleta, Moraru Veronica, Stremciuc Mirela, prin mandatar Maxim Samuilă Aristide, reprezentaţi convenţional prin Societatea Civilă de Avocaţi Corciu &Asociaţii Bucureşti având ca obiect anularea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Pojorâta nr. 80/09.09.2016 privind trecerea din domeniul public al Comunei Pojorâta în domeniul public al judeţului Suceava a unui bun imobil – teren în suprafaţă de 9 ha, fiind formulată în contradictoriu cu Consiliul Local al comunei Pojorâta, U.A.T. – Comuna Pojorâta, Primarul comunei Pojorâta (toţi reprezentaţi convenţional de avocat Radu Şoldănescu) şi Consiliul Judeţean Suceava, iar Tribunalul Suceava a respins această cerere care se află în apel.

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, în 16 octombrie, cu unanimitate de voturi, alocarea sumei de 120.000 de lei pentru angajarea unei case de avocatură specializate pentru reprezentarea instituţiei în instanţă în condiţiile în care o firmă de avocatură din Cluj Napoca a deschis o nouă acţiune în instanţa de contencios prin care cere anularea mai multor acte care au stat la baza proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava prin care s-au construit două depozite ecologice de deşeuri la Moara şi Pojorâta, s-au închis gropile neconforme şi s-a dezvoltat noua infrastructură pentru gestionarea deşeurilor din judeţ.

De menţionat este că în data de 11 octombrie 2018 a fost înregistrată la Consiliul Judeţean Suceava cererea de chemare în judecată formulată de Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Plopeanu & Ionescu, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, prin care se cere anularea Hotărârii Consiliului Local Pojorâta nr. 69 din 16.09.2009 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal aferent Depozitului de Deşeuri Pojorâta, act administrativ normativ al cărui emitent este Consiliul Local Pojorâta, beneficiar fiind Consiliul Judeţean Suceava; anularea în parte a Autorizaţiei de construire nr. 39 din data de 03.10.2012, emisă de Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, exclusiv în privinţa autorizării lucrărilor de construcţii privind Depozitul ecologic Pojorâta, desfiinţarea construcţiei Depozitului ecologic de deşeuri Pojorâta, edificată în baza Autorizaţiei de construire nr. 39 din data de 03.10.2012.

 Asociaţia Generală a Acţionarilor a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare de Gestionare a Deşeurilor Suceava a decis sprijinirea Comunei Pojorâta şi a Judeţului Suceava în acest litigiu, prin formularea unei cereri de intervenţie accesorie în dosarul indicat şi prin recomandarea formulată către Consiliul Judeţean Suceava de a proceda la achiziţionarea unor servicii juridice pentru formularea apărărilor necesare în litigiu.

Mai mult, reprezentanţii primăriilor din judeţ au concluzionat că în situaţia în care se va decide desfiinţarea depozitului Pojorâta, există riscul ca judeţul Suceava să achite corecţii financiare pentru suma aferentă obiectivului de investiţii în cauză sau pentru suma reprezentând valoarea întregului contract de finanţare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: