În 9 luni

Aproape 13.700 de suceveni au fost expertizaţi pe motiv de boală sau de invaliditate

> Încadrarea într-un grad de invaliditate se face pe baza criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, în baza acestora acordându-se gradele I, II sau III de invaliditate

În cele trei trimestre încheiate ale anului 2018, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava „s-au prezentat pentru expertiză, respectiv pentru pensii de invaliditate, concedii medicale şi alte expertize, 13.697 de cazuri”. Aşa se evidenţiază într-o analiză a instituţiei, referitoare la activitatea de expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă şi de încadrare într-un grad de handicap, conform căreia cinci dosare au fost respinse, iar în alte 13 cazuri s-a recurs la „depensionare”. Potrivit informării citate, în ceea ce priveşte cele din urmă situaţii, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de comisiile centrale de expertiză medico-militară. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacităţii de muncă. Ca urmare, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În ceea ce priveşte „despensionarea”, aceasta poate surveni cererii înaintate de persoana încadrată în grad de invaliditate, pe motiv de îmbunătăţire a stării de sănătate. De precizat este că pe lângă casele de pensii funcţionează comisii de verificare a pensionarilor de invaliditate, acestea având în componenţă medici experţi ai asigurărilor sociale. Structurile în cauză au misiunea de a verifica corectitudinea încadrării, din comisie nefăcând parte medicul expert care a efectuat ultima expertiză. Membrii comisiei se concentrează asupra respectării criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate. Totodată, controlată este fundamentarea încadrării în gradul de invaliditate respectiv, pe baza documentelor medicale existente în dosar, în cazurile neconcludente sau insuficient documentate fiind dispusă reexpertizarea. În situaţia în care comisia nu se poate pronunţa asupra cazului analizat, aceasta va trimite dosarul medical la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, însoţit de un referat de prezentare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: